Економіка росії триматиметься ще довго, треба більше санкцій, - Буданов

Економіка росії триматиметься ще довго, треба більше санкцій, - Буданов

Переконання щодо слабкості російської економіки виявились помилковими, вона здатна протриматись у режимі ведення країною війни ще "досить довго". Таку думку в інтерв'ю Le Monde висловив голова Головного управління розвідки Міноборони Кирило Буданов. 

"Усі думали, що у Москви сильна армія, але слабка економіка. Виявилось, що навпаки. Армія слабка", - наголосив очільник воєнної розвідки. 

На його переконання, санкцій, які за два роки проти росії ввела міжнародна спільнота, не досить. Їхній вплив на фінансову систему країни-агресорки в цілому, а також на такі ключові сектори, як енергетика та металургія має бути більш суттєвим.

"Економіка [росії] може бути слабкою, але країна аж ніяк не голодує. З такими темпами вона може протриматись доволі довго", - підсумував він. 

Видання Bloomberg днями привело черговий доказ стійкості рф до запроваджених проти неї міжнародних санкцій. Москва за підсумками 2022 та 2023 років продемонструвала рекордні темпи буріння нових свердловин. Як виявилось, росія є менш залежною від західних країн у нафтопромислових послугах, ніж очікувалось. Водночас у берлінському Фонді Карнегі допускають що запуск нових проєктів з нафтовидобування може обернутися для рф проблемою, оскільки заплановані ще до лютого 2022 року розробки задумувались із застосуванням західних технологій та устаткування.

Нагадаємо, 18 грудня Рада ЄС ухвалила 12-й пакет економічних та індивідуальних обмежувальних заходів через продовження агресивної війни росії проти України. Ці заходи мають завдати подальшого удару по здатності Кремля вести війну, адже санкції орієнтовані на сектори російської економіки з високою доданою вартістю. Наприкінці року також і Тайвань та Південна Корея розширили санкції проти рф та Білорусі у сфері експорту та спроб країни-агресорки обійти обмеження.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у грудні США анонсувала, що застосовуватимуть запровадження так званих вторинних санкцій проти банків, які сприяють отриманню росією грошей для її військово-промислового комплексу. Таким чином Вашингтон отримає змогу від'єднувати від своєї фінансової системи банківські установи в усіх країнах світу у разі їх допомоги Кремлю обходити раніше введені обмеження. 

Головне