Попри санкції: росія продовжує рекордними темпами бурити нафтові свердловини, - Bloomberg 

Попри санкції: росія продовжує рекордними темпами бурити нафтові свердловини, - Bloomberg 

У рф два поки поспіль зберігаються рекордні темпи відкриття нових свердловин. Як пише Bloomberg, це демонструє стійкість країни-агресорки до запроваджених проти неї міжнародних санкцій. 

Так, за січень-листопад 2023 року нафтовидобувачі у рф пробурили свердловин на сукупну глибину у 28 100 км. З урахуванням ще й грудневого показника, ця глибина може становити більш як 30 000 км. Нарощування відбувається всупереч зусиллям Заходу натиснути на енергетичну галузь рф, яка є провідним джерелом фінансування війни в Україні. 

"рф є значно більш незалежною у своїх нафтопромислових послугах, ніж прийнято вважати", - пояснив нафтогазовий аналітик компанії BCS Global Markets Рональд Сміт.

"Лише близько 15% внутрішнього ринку буріння в країні залежить від технологій так званих недружніх країн", - пояснила віцепрезидентка з розвідки та видобутку Rystad Energy A/S Дарія Мельник.

Водночас видання наголошує, що "бум" буріння минулого року відбувся разом із скороченням видобування. Це свідчить про те, що продемонстрована активність потрібна Москві для підтримки продуктивності. 

"Головною причиною зростання буріння в рф є необхідність запуску нових свердловин. Потрібно запускати нові свердловини, оскільки діючі нині родовища виснажуються", - розповів Геннадій Масаков, який очолює центр досліджень та аналітики компанії "Яков і Партнери". 

У берлінському Фонді Карнегі допускають що запуск нових проєктів з нафтовидобування може обернутися для рф проблемою, оскільки заплановані ще до лютого 2022 року розробки задумувались із застосуванням західних технологій та устаткування.

Нагадаємо, лише у 2023 році Сполучені Штати внесли до санкційного переліку на десятки компаній, які займаються випуском бурового обладнання та новітніх технологій виробництва, аби "обмежити майбутні видобувні можливості рф". Дві найбільші у світі нафтосервісні компанії - Halliburton і Baker Hughes - позбулися російських підрозділів та вийшли з ринку рф. Натомість ще дві - SLB і Weatherford International - продовжують роботу в росії, заявляючи, що діють відповідно до санкцій. 
 
 Як писав "Ми-Україна" раніше, минулого місяця стало відомо, що США планують вдвічі скоротити доходи "країни-бензоколонки" від енергоекспорту до 2030 року. Помічник Держсекретаря США з енергетичних ресурсів Джеффрі Пайєтт зазначив, що для досягнення поставленої мети вже запроваджені санкції необхідно зберегти на "довгі роки". 

Головне