Діаманти і не тільки: ЄС ухвалив 12-й пакет санкцій проти рф

Діаманти і не тільки: ЄС ухвалив 12-й пакет санкцій проти рф

Європейський Союз у понеділок, 18 грудня, ухвалив 12-й пакет санкцій проти російської федерації. Як і очікувалось, у центрі уваги - діаманти. Було накладено заборону на прямий чи непрямий імпорт, купівлю або перевезення їх з росії.

Про це йдеться в заяві Ради ЄС. Пакет включає заборону на імпорт алмазів та зобов’язання підписувати угоди, які забороняють реекспорт до росії.

При цьому санкції були введені на постачання деталей, які можуть бути використані країною-агресоркою у виробництві зброї. Також країни ЄС запровадили посилені вимоги до дотримання "стелі цін" на російську нафту.

Пряма заборона на експорт алмазів з росії буде введена вже з 1 січня 2024 року. До 1 вересня 2024 року також розпочнуть свою дію заборони на діаманти, які були ограновані в третіх країнах чи провезені транзитом через територію рф.

Крім того, було розширено список товарів подвійного призначення, серед яких - літієві батареї, термостати, електродвигуни, сервомотори, верстати та автодеталі. Це попередить постачання деталей для зброї російської армії. Євросоюз заборонив ввезення пропану, чавуну, мідного та алюмінієвого дроту та фольги з росії для зниження доходів країни-агресорки.

Російські громадяни або резиденти тепер не можуть володіти, контролювати або обіймати посади в керівних органах компаній, які надають послуги з криптовалютою.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, НАЗК призупинило статус спонсора війни для австрійського Raiffeisen Bank. Напередодні Австрія заблокувала підписання нового пакета санкцій ЄС проти рф, адже вимагала виключення Raiffeisen Bank International з українського списку "Міжнародні спонсори війни".

Головне