Україна повідомила Єврораду про відступ від Конвенції про права людини.

Україна повідомила Єврораду про відступ від Конвенції про права людини.

Мін'юст оновив для Євроради перелік прав та свобод, щодо яких можуть бути обмежені люди в Україні, інформує "Дзеркало тижня".

"Постійне представництво України при Раді Європи подало до Генерального секретаріату від імені уряду підготовлену Мін’юстом України оновлену інформацію щодо заходів відступу від зобов'язань за Конвенцією про захист прав людини і основоположних свобод", - йдеться в повідомленні.

Варто зазначити, що повідомлення надане відповідно до статті 15 Конвенції про права людини у зв'язку з введенням воєнного стану в Україні,підготовлену Міністерством юстиції України.

У зв'язку з введенням воєнного стану в Україні, на період його дії можуть бути тимчасово обмежені конституційні права і свободи людини і громадянина, передбачені статтями 30-34, 38, 39, 41-44, 53 Конституції України. 

На території, де введено воєнний стан, військове командування може здійснювати такі заходи:

  • Примусове відчуження об'єктів права приватної або комунальної власності для потреб держави.
  • Запровадити комендантську годину.
  • Встановлювати особливий режим в'їзду і виїзду, обмежувати свободу пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства.
  • Встановлювати порядок пересування громадян, іноземців та осіб без громадянства, а також пересування транспортних засобів.
  • Проводити огляд речей, транспортних засобів, багажу, службових приміщень і житла громадян.
  • Забороняти проведення мирних зборів, мітингів, походів, демонстрацій та інших масових заходів.
  • Встановлювати заборону або обмеження щодо вибору місця перебування чи місця проживання осіб на території, де введено воєнний стан.
  • Заборонити громадянам, які перебувають на військовому або спеціальному обліку, змінювати місце проживання/перебування без відповідного дозволу.
  • Встановити військово-житловий обов'язок для фізичних та юридичних осіб.

Нагадаємо, що українцям, які працювали за кордоном, зараховуватимуть страховий стаж

Як писали "Ми-Україна" раніше, у Верховній Раді України зареєстрували законопроєкт № 11189, який пропонує передати кошти, виділені для політичних партій, на оборонні потреби. 

Головне