Сімейні ритуали: чому вони такі важливі для формування щасливої родини

Сімейні ритуали: чому вони такі важливі для формування щасливої родини

Сімейні традиції у своєму розумінні мають на увазі передачу з покоління в покоління внутрішньосімейних законів, цінностей. Однак у сучасному світі це набуло дещо іншого сенсу.

Найчастіше сімейні традиції передбачають виконання різних сімейних ритуалів, які не пов'язані з минулим, а створюються всередині кожної сім'ї залежно від її особливостей.

Це не тому, що ми перестали поважати роль сімейних традицій предків, тому що динаміка життя сучасної людини дуже змінилася.

Домашній Святвечір замінили корпоративи, спільна сімейна вечеря не можлива, тому що кожен звільняється з роботи в різний час, для того, щоб привітати маму з днем народження не потрібно летіти в інше місто – достатньо скайпу. І ця тенденція вкоренилася не з ціннісних причин, а через зміни життєвої динаміки суспільства.

Тому поняття сімейних цінностей плавно зміщується в площину сімейних ритуалів, доступніших для сучасних людей.

Сімейні ритуали на сьогодні стали динамічною заміною сімейних традицій. А ось тут, якщо придивитися до кожної окремої родини можна відзначити, є ті сім'ї, де ритуали створені та прижилися, а є ті, в яких нічого подібного не існує. Але існує ще й третя категорія – коли члени сім'ї думають, що вони вільні від ритуалів, а виявляється, що тільки вони і є, але ці ритуали мають негативний характер.

Як сімейний психотерапевт з 25-річним стажем роботи можу сказати, що аналіз сімейних ритуалів є елементом діагностики "здоров'я" сім'ї та сімейних відносин. Наскільки вони сформовані, наскільки вони міцні, наскільки конструктивні - деструктивні, а в певних випадках - наскільки вони взагалі існують, а чи не є ілюзією.

І перш за все, тому що ритуали не виникають просто так. Ритуали говорячи про те, що в сім'ї чи у відносинах пари сформувався спільний простір, спільний "ми", який потребує спільних "ми-традицій".

Багато в чому перші ритуали формуються "самі собою" і дуже нехитрі. Допустимо: побажання "гарного дня" перед виходом з дому, поцілувати всіх дітей на ніч, у неділю – обов'язково всі разом обідаємо та запрошуємо бабусю та ін.

Коли ритуал прийнятий він поступово стає звичкою, і порушення ритуалу веде до тривожності: щось негаразд. Тому що сімейні ритуали створюють для людини (не важливо дорослий чи дитина) відчуття свого мікросвіту, в якому він, незалежно від чого перебуває в безпеці.

Тому цінність сімейних традицій та ритуалів переоцінити неможливо. Загалом завдання традицій – поєднувати, зближувати, це своєрідна форма корпоративної культури, лише внутрішньосімейна.

При цьому важливо не плутати традиції із правилами. Правила – раціональна площина функціонування сім'ї, традиції – емоційна. Іншими словами, правила – для побуту та обов'язків, традиції – для радості. Без правил прожити не можна, без традицій – можна, але сумно та нудно.

Однак, не всі традиції є хорошими для кожного члена сім'ї і це необхідно враховувати. Припустимо, у сім'ї традиція – щонеділі усім разом грати на природі у бадмінтон, але один із дітей цю гру не любить, йому малювати хочеться. І тоді йому цей ритуал перетворюється як мінімум - в правило, як максимум – на рутину. А якщо його ще й змушують, тоді цей ритуал для нього врешті-решт стане темою, про яку в дорослому житті він розповідатиме в кабінеті психоаналітика.

Тому важливо, щоб сімейні традиції та ритуали поєднували кожного члена сім'ї, навіть найменшого, у спільне "Ми", простими словами – позитивно приймалися всіма.

Існує стереотип: сімейні ритуали мають бути лише загальними, у них бере участь кожен член сім'ї. Якщо розглянути тему сімейних традицій і ритуалів з погляду психології та емоційної користі кожному з членів сім'ї, виникає потреба їх диференціювати.

Види ритуалів

  1. Традиційні загальні ритуали. Об'єднують усіх членів сім'ї у єдине ціле. Дуже важливі для виховання дітей, тому що несвідомо вони формують у дитині відчуття спокою та безпеки, а саме у цьому емоційному стані дітки найкраще реалізують свій потенціал.
  2. Традиційні ритуали між чоловіком та дружиною (татом та мамою). Щасливі батьки – щасливі діти.

  3. Традиційні батьківські ритуали між татом і сином/дочкою, між мамою сином/дочкою. Припустимо, всі знають, що у неділю о 10 ранку тато та син грають у футбол чи донька з мамою шиють сукні лялькам. Форм ритуалів можна вигадати скільки завгодно, якщо є бажання бути разом.

  4. Традиції з бабусями та дідусями. Незамінні для сім'ї патріархальні традиції, які дають можливість нам запозичити енергетику предків, культуру сім'ї, яка нас сформувала та навчити дітей тому ж. Навіть якщо бабуся чи дідусь хворіють, традиція – приїжджати та навідувати їх усією сім'єю формує найсильніший емоційний стержень у сім'ї та довіру один до одного.

Традиції та ритуали можуть бути щоденними, щотижневими, щорічними, "святковими". Добре, коли в сім'ї вистачає час на всі ці форми.

Щоденний ритуал формується в залежності від укладу в сім'ї, але це не так складно, як здається. Всім разом перед виходом з дому вимовити якийсь позитивний девіз - це вже ритуал, прокидатися всім разом під улюблену музику - це теж ритуал, за сніданком усіма улюблений чайок і печінка з побажанням - це теж ритуал. Щоденні ритуали формують наш настрій та невразливість протягом дня.

Щотижневий ритуал говорить про те, що сім'я існує – не формально, а живе повноцінним спільним життям. Щотижневі ритуали – довгострокові, вони об'єднують довгі роки. Я знаю ситуації, коли сім'я була на межі розпаду або хтось уже йшов до іншого партнера, але не міг відвикнути від недільного ритуалу, і таким чином плавно повертався назад, розуміючи цінність цих стосунків.

Щорічний ритуал якраз більшою мірою пов'язаний із довгостроковими сімейними традиціями та родичами. Припустимо, у певний день незважаючи на все, всі зустрічаються за одним столом у прабаби. Такі ритуали мають екзистенційний характер причетності до чогось непорушного, сильного, незмінного. Він дарує всім членам сім'ї як відчуття сили свого коріння, а й непохитну впевненість у собі.

"Святкові" ритуали підвищують позитивний емоційний фон у сім'ї, зближують, дорослих на якийсь час повертають у дитинство, дітям дарують не тільки радість, а й почуття спокою та впевненості, до відчуття яких вони можуть повертатися протягом усього життя. Різноманітність "святкових" традицій та ритуалів безмежна і залежить від фантазії та уяви.

Психологія традицій та ритуалів


Ритуали є важливим засобом формування реальності. Будь-який ритуал автоматично вводить нас у відповідний емоційний та психічний стан. Тому необхідно розуміти, яку емоцію ритуал у нас закріплює.

Щоб ритуал набув сили та чинності, його необхідно виконувати регулярно, не пропускаючи наміченої динаміки: якщо ви вирішили щосуботи, а потім щось у вас не вийшло, то ритуал перетворюється на антиритуал. Особливо для дітей – формується недовіра до слова батьків, руйнується довіра, дитина розуміє, що вона теж може пообіцяти і не зробити.

Кожній сім'ї, кожній парі необхідно поставити собі просте запитання: які у нас спільні ритуали?

Олена Рихальська, кандидат психологічних наук

Головне

Інавгурація російського диктатора Володимира Путіна, яка має відбутися 7 травня, є спробою створити ілюзію законності майже довічного перебування при владі цієї людини, заявили в МЗС.