США анонсували нові заходи боротьби з банками, які допомагають воєнній машині Путіна

США анонсували нові заходи боротьби з банками, які допомагають воєнній машині Путіна

Сполучені Штати заявили, що застосовуватимуть запровадження так званих вторинних санкцій проти банків, які сприяють отриманню росією грошей для її військово-промислового комплексу. Як дізналося Bloomberg, американський лідер Джо Байден підпише необхідні для цього зміни у виконавчих указах вже сьогодні, 22 грудня. 

Таким чином Вашингтон отримає змогу від'єднувати від своєї фінансової системи банківські установи в усіх країнах світу у разі їх допомоги Кремлю обходити санкційні обмеження. 

"Майже будь-який банк у світі має вибір між продовженням продажу невеликої кількості товарів військово-промисловому комплексу рф або підключенням до фінансової системи США", - йдеться у повідомленні. 

Водночас в адміністрації Байдена переконані, що світові фінустанови віддадуть перевагу співпраці зі США. 

Видання зазначає, що ці нововведення можуть додати "головної болі" навіть американським банкам. Річ у тім, що хоч і вони і не мають бізнесу з росією, вони можуть вважатися банками-кореспонденти для фінустанов у третіх країнах, які продовжують співпрацю з агресором. За це їх можуть покарати штрафами. 

"Ми очікуємо, що фінансові установи докладуть усіх зусиль, щоб переконатися, що вони не є свідомими чи мимовільними посередниками обходу та ухилення. Ми без вагань використаємо нові інструменти, надані цією владою, щоб вжити рішучих і хірургічних заходів проти фінансових установ, які сприяють постачанню російської воєнної машини", - заявила очільниця Мінфіну США Джанет Єллен.

Нагадаємо, 14 грудня лідери Євросоюзу прийняли 12-й пакет санкцій проти рф, сьогодні до нього приєдналась також і Швейцарія. ЗМІ інформували, що невдовзі після його схвалення, ЄС взявся за розробку ще двох пакетів обмежувальних заходів проти держави-агресорки.

Як писав "Ми-Україна" раніше, у Мінфіні США заявили про перехід на черговий етап посилення санкцій проти доходів рф, які вона отримує від продажу нафти. 

Головне