Через російську загрозу у НАТО заснували центр захисту підводних кабелів та трубопроводів

Через російську загрозу у НАТО заснували центр захисту підводних кабелів та трубопроводів

Організація Північноатлантичного договору заснувала окремий центр захисту підводної інфраструктури, який займатиметься безпекою кабелів зв'язку та трубопроводів, що розташовані на дні морів та океанів. Свою роботу установа офіційно розпочала у п'ятницю, 16 червня, пише AP.

Потреба у створенні відповідного відомства у НАТО виникла на тлі дотепер не розкритої атаки на російські "Північні потоки", а також побоювань, що рф "складає карту життєво важливої західної інфраструктури для енергетики та інтернету у водах навколо Європи".

"Загроза зростає... російські кораблі активно наносили на карту нашу критично важливу підводну інфраструктуру. Є підвищені побоювання, що рф може націлитись на підводні кабелі та іншу критично важливу інфраструктуру, намагаючись підірвати життя на Заході", - наголосив генерал-лейтенант Ханс-Вернер Вірманн, який очолює спеціальний підрозділ, що займається цією проблемою.

За офіційними даними, лише у Північному морі знаходиться близько 8000 кілометрів нафто- та газопроводів. Кожного року у світі реєструється близько 100 інцидентів із перерізанням підводних кабелів: інколи ненавмисних.

"У нас не може бути присутності НАТО на цих тисячах кілометрів підводної інфраструктури", - заявив очільник Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг.

Нагадаємо, днями заступник представника Ради Федерації рф Дмитро Медведєв озвучив нові погрози Заходу. Цього разу він заявив, що у росії “більше немає причин утримуватись від знищення кабельного зв’язку ворогів на дні океану”.

Як писав "Ми-Україна" раніше, на тлі загроз з боку рф ЄС запланував прокласти підводний інтернет-кабель через Чорне море. Це дозволило б європейським країнам знизити свою залежність від тих волоконно-оптичних кабелів, що проходять через російські території, зважаючи на ризики з боку країни-агресора.

Головне