Вчимо дітей разом: як сказати малечі "Ні"

Вчимо дітей разом: як сказати малечі
Домовитися зазделегідь

Дитині важливо розуміти, що заборони - це обʼєктивні правила, а не наслідки вашого поганого настрою. Тож проговоріть ці правила заздалегідь.

Наприклад, не можна наражати себе на небезпеку (перебігати дорогу, розмовляти з незнайомцями тощо), ображати інших (забирати іграшки, битися тощо), зневажати себе (сідати їсти з брудними руками, лишати безлад у своїй кімнаті тощо) і т.д.

Важливо проговорювати загальні положення, а потім їх конкретизувати. І коли виникне якась нова ситуація (скажімо, з зоопарку втече тигр і ви заборонятимете дитині його погладити), ви зможете пояснити, що вона відноситься до однієї з загальних заборон, про яку ви вже домовлялися (а саме - "не наражати себе на небезпеку").

Продемонструйте наслідки

Поясніть, а краще показати наочно, що може трапитися, якщо зробити дію, яка під забороною.

"Тому що не можна" - не інформативна фраза, яке не несе жодного смислового навантаження. А от фото пацієнта з травмпункту може бути досить переконливим. Звісно, утримуйтеся від вкрай промовистих знімків, які можуть травмувати. Але рука в гіпсі - яскрава демонстрація того, чому все ж таки не варто дертися на дерево.

Покажіть приклад

Приклад того, що ви теж часом хочете того, що не можна. І як вам вдається контролювати свої емоції.

Скажімо, якщо хочете крижаного компоту в спекотний день, озвучте дитині хід своїх думок: "Так хочу випити холодного! Але потім може заболіти горло, доведеться сидіти вдома, лікуватися - краще не буду ризикувати".

Для підсилення ефекту можете стати в позицію "мінус", аби ваш малюк став у позицію "плюс". Для цього запитайте його експертну думку: "А ти як гадаєш, випити холодного чи краще не треба?"

Запропонуйте альтернативу

Повне позбавлення - це завжди виклик для психіки.

Спробуйте знайти замінник, який бодай приблизно задовольнить поточну потребу дитини. Скажімо, не відпускаєте купатися в річці - зводіть малечу до басейну. Не хочете годувати шоколадом - пригостіть смачним персиком. Лімітуєте час перегляду мультиків - почитайте разом книжку. "Ні, але я можу запропонувати тобі…" - звучить для дитини як наявність у неї вибору. І сприймається набагато лояльніше, ніж просто "Ні".

Будьте "так-чувак!"

Проаналізуйте свої заборони і розділіть табуйовані дії на дві групи: ті які несуть реальну загрозу (фізичну, психологічну, фінансову), і ті, що просто незвичні, не цікаві особисто вам, які лінь втілювати.

Погляньте на другу групу і спробуйте змінити свої "ні" на "так". Це буде не лише приємно для малечі, а й корисно для вашої внутрішньої дитини. Якось після дощу ми з сином гуляли на майданчику. Він попросився залізти в калюжу. І я вже хотіла сказати "ні", як решта батьків поруч із нами. Та потім усвідомила, що на заваді його проханню стоїть лише моя лінь. Тож ми пішли перевзулися у високі гумові чоботи і від душі погасили по калюжах. Як ви зрозуміли, я доєдналася. І це було дійсно весело!

Олена Шершньова, практикуюча психологиня

Головне