Гастрономічний годинник: як не зруйнувати свій сон та здоров'я пізньою вечерею

Гастрономічний годинник: як не зруйнувати свій сон та здоров'я пізньою вечерею

Чи можна вечеряти після 18:00? Так, але не всі продукти. Розгляньмо цей момент. Як водиться, ви приїхали з роботи, зустрічей і т.ін. і бажаєте розслабитися. І що, як правило ви робите? Відкриваєте пляшку вина, чи віски, а може готуєте щось смачненьке солоденьке до чаю, а може це картопля з овочами, чи невелика кількість сиру з фруктами…

Всі ці продукти містять велику кількість вуглеводів, і на них ваші органи реагують. Перш за все реагує підшлункова залоза. Вона виробляє гормон інсулін. І 4 години він не дає каскаду інших гормонів виробитися в необхідній кількості, котрі повинні вироблятися увечері. Наприклад, це гормону мелатоніну. Тому ви його починаєте приймати додатково, бо немає гарного сну.

Ви довго не засинаєте, чи сон поверхневий і ви не можете гарно відпочити за ніч і вранці почуваєте себе недобре, та випиваєте пів літра кави, щоб якось себе зібрати. І далі головне коли такий сон, у вас виробляються в великій кількості гормони хронічного стресу, чим виснажують вас. Постійний стан хронічної тривожності, апатії, передчуттів що щось ось-ось станеться. Це психічний бік такого стану. Після цього ваш імунітет знижується і ви в будь-який час можете отримати хворобу. Для кого цей опис ранку такий рідний?!

Ставте лайк цій статті, бо Ви вже знаєте причину такого стану, щоб змінювати свої звички. Як бачите, треба йти й вчитися законам свого організму, щоб вас за руку провели легко і швидко до вашого здорового стану. І я це успішно роблю. Бо ви знаєте це як ніхто як це впливає і на якість життя, прибуток, відносини. Продовжимо нашу тему.

Що ж виходить? Ви себе ввечері якось бажаєте підтримати, а отримуєте таку купу негативу від організму. Йому це не подобається. Давайте більш ретельно подивимося на гормон мелатонін. Це пептидний гормон, тобто синтезується з білку. (А не вуглеводів), подивіться в початок статті). Виробляється залозою епіфізом і в цей час не повинно знаходитися в крові велика кількість цукрів, бо це блокує виділення мелатоніну.

Цей гормон відповідає не тільки за ваше:

  • відновлення і повноцінний відпочинок вночі, але й за - відновлення тканин, органів і систем організму, тобто за омолодження;
  • психічну діяльність;
  • онкологічне навантаження;
  • збиткову вагу, підвищення кровʼяного тиску і багато іншого.


Що ж робити?! Зверніть свою увагу на білки та жири. Це змірить ваш пригнічений стан. Звісно алкоголю з білку та жиру не зробиш, але для організма білкова чи жирна їжа як наркотик, бо вона основна складова гормонів. І повірте, ваш організм дуже буде радіти.

Нежирне, пісне мʼясо, наприклад карпаччо-телятина чи яловичина тонко порізана з оливковою олією, сіллю та зеленню буде гарним замінником чаю з солодощами. Кусок курятини, чи індика, а може 2 яйця, чи просто 50 гр. сала із зеленню зроблять для вашого організму неможливе - подарує кращий сон, імунітет, омолодження і профілактику онкологічних захворювань.

В цій статті я торкнулася тільки одного гормону, тому прошу вас зупинитися і замислитися як ви функціонуєте, яка Ви велика цікава система і треба вчитися, щоб собою грамотно керувати.

Спитайте себе: як я бачу себе через 5, 10, 20 років? … Що зміниться, якщо я нічого не буду робити? Пізнавайте закони свого організму з лікарем, для того, щоб навчитися керувати собою, своїм здоровʼям, щастям і кращим прибутком.

Автор: Людмила Гончарова, дієтолог

Головне