Секрети життєвого тонусу взимку: як харчуватися, щоб відчувати себе краще

Секрети життєвого тонусу взимку: як харчуватися, щоб відчувати себе краще

Взимку Ваш організм потребує уваги й турботи. Холодна температура повітря, перепади атмосферного тиску, вологість, зменшення денного часу - ці, та купа інших факторів впливають на шкіру, судини, спазми мʼязів і також на ваш психічний стан.

Вчені давно дослідили, що яскравість світла 1000-1500 лк, комфортна температура повітря від 18-25 градусів (а для жінок від 20 градусів), вологість повітря 50-55% і інші показники необхідні нам для комфорту тіла та життя. Якщо якісь покази вибиваються з норми, необхідної для людини, вона починає відчувати дискомфорт і як наслідок каскад гормональних реакцій. І це навантажує і виснажує імунітет, роботу нервової системи, психічну діяльність тощо.

Їжею можна допомогти своїй гормональній системі


По перше, що необхідно для нашого організму - дати йому радість.

Мовою нашого організму це гарний, якісний жир. Найбільший ендокринний орган у людини - жирова тканина, тому якість жирової тканини й присутність в їжі якісних жирів це основа гарного гормонального стану, молодості, енергії, натхнення, сексуальності, більшого прибутку. І все це звісно являє базовими потребами та проявами якісного життя. Жирова тканина синтезує важливі гормони, цитокіни, без котрих немає радості в житті людини.

Жирова тканина синтезує такі гормони як:

  • Естроген - гормон молодості жінок, гормон, котрий регулює багато обмінних процесів.
  • Лептин - завдяки котрому ви почуваєте себе насиченим після їжі і не переїдаєте.
  • Резистин - гормон, котрий контролює і допомагає створенню гарного середовища для зросту мікробіоти в кишківнику, допомагає гарному судинному стану, роботі підшлункової залози та інш.

Друзі, далі йде загальний список продуктів. Будь ласка будьте уважні! Дотримуйтесь індивідуальних потреб. Не вживайте, буль ласка, продукт який викликає у вас алергічну реакцію, чи будь-які порушення.

Якісний жировий продукт, котрий сприяє виробці цих та інших гормонів, цитокінів, та гарній роботі мозку - це в першу чергу ліпіди. При розщепленні та окислювальних процесів перетворюються на необхідну для вас енергію АТФ - аденозинтрифосфорна кислота.

  1. сало. 50-75 гр. на один прийом іжі і далі перерва 4 години. Приготуйте собі салат з салом, зеленню, свіжим огірком, заправте його лляною, конопляною чи оливковою нерафінованою олією, додайте коріандр, тмін - ці спеції додадуть українську нотку. Як гарнір можна додати аспарагус на пару з додаванням італійських трав та оливкової олії.

    Як бачите, жир теж потребує до себе уваги і правильного приготування. Обмежте чи виключіть з раціону копчене, мариноване сало, бо це загрожує затримкою води в організмі та набряками.
  2. Жирна риба. Омега 3- жирні кислоти, які мають протизапальну дію, захищають шкіру від негативного впливу навколишнього середовища, уповільнюють процеси старіння.
  3. Лляне масло - рослинна Омега 3.
  4. Конопляна олія -омега-9.
  5. Оливкова олія - мають багато омега-9 жирні кислоти, що також допомагають і стану судин, гарного стану шкіри. Додавання олії йде вже в готову страву чи в тарілку. не потрібно термічно обробляти олії. Вони повинні бути нерафіновані, першого холодного віджиму.
  6. Авокадо - рослинні жири з вітамінами А, С, E, та групи B. Але будьте обережні. Такий продукт може підвищувати гістамін і викликати набряки та алергічні реакції, дерматози.
  7. Яєчні жовтки - курині, перепелині, цесарки, індичі, качині це теж суперкласний холестерин для вашого організму із зеленню, листовими салатами, олією (вибір з пунктів 3,4,5).
  8. Ягоди з малим вмістом цукрів і багатим вмістом антиоксидантів - лохина, ожина, брусниці, чорниця горобина -1 столова ложка пюре ягід без цукру в день.
  9. Зелень - петрушка, кріп, кінза, рукола та всі види салатів - клітковина та багато мікро та макромінералів, як активаторів ферментів. Додаються до любої їжі.
  10. Куркума - купа антиоксидантних дій та протизапальний ефект для кишківника.

Тема безмежна, бо ми не торкнулися тут і кортизолу, тестостерону і багатьох інших гормонів, але це початок перегляду вами своєї тарілки та холодильника, а потім і життєвих процесів.

Наше життя, комфорт, прибуток, правильний вибір в житті залежать від праці нашого організму і того, чим ви його годуєте і як.

В цьому блозі згадуються різні продукти, котрі треба правильно поєднувати з іншими продуктами й це індивідуальна історія, щоб не нашкодити собі. Консультації, аналізи дадуть вам можливість зрозуміти свої індивідуальні потреби й закони засвоювання. Вивчайте себе за для себе, щоб ваш організм був не тягарем, а гарним помічником.

Автор: Людмила Гончарова, дієтолог

Головне