Кінець епохи держав: корпорації замінять політиків

Кінець епохи держав: корпорації замінять політиків

Корпоратократія – це коли Гейтс називає Сі Цзіньпіна другом, а Байден – диктатором.

Ілон Маск раптово прибув до Китаю відразу після від'їзду Блінкена. Формально - з проханням дозволити вивести технології з безпілотного керування автомобілем (у Китаї запущено такий проект на одній з автомагістралей країни).

Але він зустрічається з прем'єр-міністром Лі Цяном, а це зовсім інший рівень стосунків. Може, до речі, зустрінеться і із Сі Цзіньпіном.

Ілон Маск – республіканець. І він один із лідерів корпоратократії США. Цілком можливо, він привіз до Китаю альтернативний план відносин США та Китаю, який активується через пів року.

Світова корпоратократія дедалі більше заміщає у системі прийняття рішень старі політичні еліти, готуючи світ переходу від формату держав у світ транснаціональних корпорацій.

У цьому світі, невеликі національні держави стануть анахронізмом, на кшталт формального ритуалу для аборигенів, право надіти їм святкові народні костюми на свята.

Але на верхніх поверхах світом управлятимуть транснаціональні компанії та кілька суверенних держав зі своєю особливою ідеологією влади.

А сам світ після глобальної дефрагментації та структурної оптимізації основної операційної системи (з видаленням зайвих країн - "файлів"), чекає на процес фрагментації на основні глобальні кластери, яких буде не більше десяти, за кількістю реальних військових блоків, здатних зберегти суверенітет у діалозі з ТНК.

Олексій Кущ, економіст, фінансовий аналітик

Головне