На кордонах всередині ЄС тимчасово поновлено прикордонний контроль: список країн

На кордонах всередині ЄС тимчасово поновлено прикордонний контроль: список країн

Низка держав-членів Європейського Союзу вирішила повторно запровадити заходи контролю на свої кордонах. Рішення низкою країн було прийнято на тлі нарощування числа легальних та прибуття нелегальних мігрантів, пише Reuters. 

Правилами блоку передбачається, що такі дії можуть бути здійснені "у крайніх випадках", коли йдеться про загрозу внутрішній безпеці окремих держав. 

Суворіші перевірки на кордонах ЄС: які країни вже запровадили

  • Австрія від жовтня 2023 року ввела перевірки на спільній ділянці кордону з Чехією. Також прикордонний контроль діє зі Словенією та Угорщиною. Австрійська влада пояснили необхідність такого кроку тиском на систему приймання біженців, загрозами торгівлі зброєю та низкою факторів, пов'язаних з російсько-українською війною. 
  • Данія з кінця літа стала перевіряти осіб в аеропорту Копенгагена, що прибувають на її території, у тому числі з країн Шенгенської зони. Також перевірки тривають на дансько-німецькому кордоні.
  • Німеччина з вересня запровадила контроль з Польщею, Чехією та Швейцарією, який діятиме до перших чисел грудня. До травня наступного рок триватимуть перевірки осіб, що перетинають німецько-австрійський кордон.
  • Італія з кінця жовтня поновила перевірки на своєму кордоні зі Словенією. Попередньо, контроль може бути знятий 9 грудня, якщо уряд його не продовжить знову. 
  • Норвегія, яка не є державою-членом ЄС, але входить до Шенгенської угоди, раніше цього місяця оголосила про запровадження прикордонних перевірок у своїх портах із поромним сполученням із Шенгенською зоною. 
  • Польща продовжила тимчасовий контроль на кордоні зі Словаччиною до 3 грудня.
  • Швеція від серпні запровадила посилений контроль на кордонах, надавши правоохоронцям більшого обсягу повноважень, включаючи особистий огляд.
  • Франція з листопада знову ввела контроль на своїх кордонах із членами Шенгенської зони, який триватиме щонайменше до травня 2024 року. 
  • Словаччина цього тижня вирішила продовжити дію тимчасового контролю на кордоні з Угорщиною до 23 грудня.
  • Словенія у листопаді знову продовжила контроль із країнами Шенгенської зони до 9 грудня.
  • Фінляндія 24 листопада тимчасово закрила всі вісім пасажирських переходів до рф, крім одного.

Нагадаємо, Естонія також не виключає можливості закриття всіх або окремих пунктів пропуску на кордні з росією ділянці кордону. Влада країни вважає, що після дій фінської влади, усі прохачі притулку можуть переміститися до естонського кордону.  

Як писав "Ми-Україна" раніше, народний депутат і секретар Комітету з питань інтеграції України з ЄС Валентин Наливайченко розповів, що Євросоюз має намір ввести заборону на в'їзд на територію всіх країн-членів ЄС офіційних осіб рф, які причетні до агресії проти України. 

 

 

Головне