Клімат змінює кордони: Італія та Швейцарія перекроюють карту Альп

Клімат змінює кордони: Італія та Швейцарія перекроюють карту Альп

Швейцарія та Італія досягли згоди щодо перегляду своїх кордонів у районі однієї з найвищих вершин Європи - гори Маттерхорн. Це рішення було викликане стрімким таненням альпійських льодовиків через зміни клімату, пише The Guardian.

До цього значна частина кордону між двома країнами традиційно визначалася водорозділами або лініями хребтів льодовиків, фірну чи вічних снігів. Однак ці природні орієнтири зазнали суттєвих змін через глобальне потепління.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Гренландський льодовий щит втрачає 30 млн тонн льоду на годину, - дослідження

Найбільш суттєво зміни кордонів вплинуть на відомий гірськолижний курорт Церматт. Обидві країни погодилися переглянути межі навколо таких визначних місць, як Теста Гріджіа, Плато Роза, Рифуджо Каррель та Гобба ді Роллін.

Спільна італійсько-швейцарська комісія узгодила ці зміни ще у травні 2023 року. Швейцарія вже офіційно схвалила договір, тоді як Італії ще належить його підписати. Цьому рішенню передували роки суперечок між двома країнами щодо території вершини.

Як відомо, у 2023 році швейцарські льодовики втратили 4% свого об'єму, що є другим найбільшим річним зниженням за всю історію спостережень. Рекордне зниження у 6% було зафіксовано у 2022 році. Ситуація дійшла до того, що фахівці припинили вимірювання льоду на деяких швейцарських льодовиках через його повну відсутність. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Частина пустелі Сахара раптово зазеленіла: науковці пояснили, що сталось

Як писав "Ми-Україна" раніше, вчені дійшли висновку, що глобальне потепління набирає обертів швидше, ніж прогнозувалось.

Головне