Глобальне потепління набирає обертів швидше, ніж прогнозували вчені, - дослідження

Глобальне потепління набирає обертів швидше, ніж прогнозували вчені, - дослідження

Клімат планети виявився більш чутливим до антропогенного впливу, ніж вважали вчені, а відтак ключовий температурний поріг Земля подолає вже до кінця цього десятиліття. Відповідного висновку дійшов професор факультету екології та вивчення Землі Колумбійського університету, відомий тим, що першим забив на сполох через зміни клімату.

Як пише The Guardian, у своєму свідому дослідженні науковець вказує, що "небезпечний" сплеск потепління призведе до підвищення температур на планеті на 1,5 градуса, ніж у середньому було до 2010 року та на 2 градуси - до 2050 року. 

Прогноз Хансена, яким передбачено здолання світом встановленого у Паризькій кліматичній угоді порогу 1,5°C набагато раніше, ніж очікувалося, зробить умови проживання "менш терпимими для людства", а екстремальні кліматичні явища відбуватимуться частіше.

У роботі професора наголошується на дисбалансі між енергіями, що походять від Сонця та Землі. Він виявив, що цей показник за сотанні 10 років зріс у майже двічі. Це, своєю чергою, може стати причиною катастрофічного підвищення рівня моря. 

"Ми перебуваємо на ранній стадії кліматичної надзвичайної ситуації. Таке прискорення небезпечне у кліматичній системі, яка вже далека від рівноваги. Вкрай важливо повернути цю тенденцію назад – ми маємо охолодити планету – заради збереження берегової лінії та порятунку прибережних міст світу", - йдеться у дослідженні. 

На переконання Хансена, світ має зосередитись, перш за все, на скороченні викидів. 

Як відомо, 2023 рік має всі шанси стати найжаркішим із достовірно зареєстрованих за всю історію. 

Нагадаємо, швейцарські льодовики втратили 10% свого обсягу за 2022-2023 роки - стільки ж, скільки і за 30-річний період з 1960 по 1990 рік. Свіжі дані, які свідчать про неабияке прискорення танення льоду в цій альпійській країні, навели вчені Швейцарської академії наук.

Як писав "Ми-Україна" раніше, літо 2023 року виявилось визнали найспекотнішим за всю історію спостережень. До підвищення середньої температури на планеті ти виникнення екстремальних погодних явищ по усій земній кулі призвела кліматична криза та виникнення Ель-Ніньо.

Головне