Гренландський льодовий щит втрачає 30 млн тонн льоду на годину, - дослідження

Гренландський льодовий щит втрачає 30 млн тонн льоду на годину, - дослідження

Льодовий покрив Гренландії - найбільшого острова планети - зменшується в середньому на 30 млн тонн льоду на годину, що на 20% більше, ніж вважали вчені. Такі дані наводяться у свіжому дослідженні, опублікованому в науковому журналі Nature. 

Як пише The Guardian, науковці, вивчивши супутникові знімки, дійшли висновку, що від 1985 року льодовий щит Гренландії втратив близько 5091 квадратних кілометрів льоду. Попередні дослідження демонстрували більш оптимістичні показники, оскільки раніше вчені не враховували до загального показника танення по краях крижаних щитів - так званих "відколювань" льоду.

Свіжі підрахунки показали, що за рік в середньому Гренландія втрачає близько 193 квадратних кілометрів льоду.

Водночас дослідники наголосили, що цей процес, скоріше за все, "не робить істотного внеску у підвищення рівня моря". З іншої сторони, льодові втрати, цілком ймовірно, можуть вплинути на характер циркуляції океану та розподіл теплової енергії по всій планеті. 

Нагадаємо, дослідники з Копенгагенського університету дійшли іншого висновку у листопаді минулого року. Вчені підрахували, що за останні два десятиліття швидкість танення льодового покриву у Гренландії зросла уп'ятеро і це загрожує підняттям рівня моря щонайменше на 6 м

Як писав "Ми-Україна" раніше, вчені встановили, що льодовики та льодові щити у світі нині тануть швидше, аніж здатні наростити новий покрив завдяки підвищенню глобальної температури на планеті. Так, лише швейцарські льодовики втратили 10% свого обсягу за 2022-2023 роки - стільки ж, скільки і за 30-річний період з 1960 по 1990 рік. 

Головне