Благословив росіян на вбивства українців: СБУ повідомила про підозру патріарху РПЦ Кирилу

Благословив росіян на вбивства українців: СБУ повідомила про підозру патріарху РПЦ Кирилу

Служба безпеки України повідомила про підозру патріарху Російської православної церкви Кирилу (Володимиру Гундяєву), який благословив російські війська на вбивства українців.

Про це повідомила пресслужба СБУ в Telegram-каналі. Як зазначається, патріарх входить до оточення вищого військово-політичного керівництва країни-агресорки та став одним із перших, хто відкрито підтримав повномасштабне вторгнення рф в Україну.

Він масово використовує підконтрольні йому релігійні громади РПЦ на території росії та представників Української православної церкви московського патріархату в Україні для розповсюдження пропаганди. Гундяєв також постійно розповсюджує наративи Кремля у вигляді онлайн-проповідей чи відеокоментарів.

Зокрема, у березні 2022 року на сайті РПЦ опублікували "статтю" про літургію. У ньому патріарх благословив командуючого Росгвардії Віктора Золотова на війну проти України. Вже наприкінці лютого 2023 року на YouTube-каналі РПЦ опублікували відеоматеріал, де Кирило виправдовує окупацію сходу України.

Також він неодноразово давав коментарі пропагандистам з російських федеральних телеканалів. У них він продовжував підтримувати агресивну політику Кремля і закликав вірян об’єднатися проти України.

Гундяєву повідомили про підозру за наступними статтями:

  • ч. 3 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України);
  • ч. 3 ст. 436-2 (виправдовування, визнання правомірною, заперечення збройної агресії рф проти України, глорифікація її учасників);
  • ч. 5 ст. 27 та ч. 2 ст. 437 (планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни).

кирило.jpg (88 KB)

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Голова правління міжнародної юридичної фірми "Кінстеллар" і заступник командира взводу ТРО Даніель Білак розповів, що "уряд Ватикану" має блискучі відносини з росією та РПЦ.

Головне