Як компенсувати хронічний недосип, викликаний авіатерором

Як компенсувати хронічний недосип, викликаний авіатерором

Відповідь проста:  виспатися. Проте декомпенсація спричинена не лише самим хронічним недосипанням, а цілою множиною чинників, які погіршують стан людини. Тому на них також варто звернути увагу і вжити контрзаходів.

Найкраще зробити собі "відпустку" від хронічного недосипання і переміститися хоча б на кілька днів у те місце, де немає авіатерору і сирен. Вести здоровий спосіб життя.

Проте у складних випадках варто звернутися до фахівців, які зможуть виявити ті ослаблення організму, які роблять вас дуже вразливими до спланованого авіатерору армією рф по відношенню до українців.

Загальномозкові фактори та їхній вплив на самопочуття і психічні функції

У нейропсихології є чинники, які визначають як функціонує мозок. Вони поділяються на три групи:

Перша група це позамозкові нейропсихологічні фактори. Тобто як функціонують наші внутрішні органи (серце, печінка, ендокринна система…), які безпосередньо впливають на діяльність мозку. З цим може впоратися хороший терапевт.

Простий приклад. Завелися аскариди і людина стає жадною, змінюються харчові уподобання та спосіб життя. Можна над цим довго працювати з психологам, нутріціологом, правникам, а можна звернутися до розумного терапевта який здійснить чек-ап (аналізи) і проаналізує стан організму та призначить лікування, що миттєво позбавить від цілого комплексу симптомів.

Друга група це загальномозкові нейропсихологічні фактори. Тобто у якому стані кровообіг мозку та лікворообіг. Тут потрібен хороший невролог чи нейрохірург бо стан судин мозку дуже впливає на самопочуття і психічні функції.

Третя група це вже мозкові нейропсихологічні фактори. Тобто як функціонують мозкові поля та інші анатомічні структури мозку. Власне від їхній функціональний стан визначає вашу неповторність та ваші можливості, зокрема і адаптивність до стресу. Щось можна підсилити (тренінги, клітинне протезування мозку…), щось можна компенсувати іншими добре функціонуючими структурами (перевчити, створити нові алгоритми обробки інформації…). Нема універсальної поради оскільки у кожного мозок неповторний у анатомо-функціональному аспекті.

Є рішення цієї проблеми у сфері організації праці. Якщо ви працюєте на когось, то було б дуже добре щоб на зустріч вам пішли ваші роботодавці і організували хоча б одногодинний сон в обід.

Враховуючи те, що конфлікт з росією триває вже понад три століття і це наш не просто ворог, а екзистенціальний ворог і невідомо чи цей конфлікт завершиться за нашого покоління. Варто привчитися жити в цій реальності і долучитися до усвідомлених практик (медитацій). 

Богдан Ткач, доктор психологічних наук, професор, засновник Української наукової школи нейропсихології

Головне