Токсичні стосунки: червоні прапорці, які не можна ігнорувати

Токсичні стосунки: червоні прапорці, які не можна ігнорувати

Перший маркер токсичних стосунків - вам у них погано. Та якщо ви хочете більш детально розібратися, чи токсичні ваші взаємини - ось основні "червоні прапорці":

ВИ ВІДЧУВАЄТЕ ПРОВИНУ. Це може бути постійне почуття провини за якусь масштабну ситуацію з минулого (зрада, фінансова втрата тощо). Чи за актуальний стан речей (відсутність роботи, хвороба тощо). Або періодичні спалахи провини за дрібні, але до біса регулярні ситуації (не так поставлена чашка, не той вираз обличчя…). Знайте, що ви не мусите жити у почутті провини. Якщо дійсно завинили - понесіть адекватну відповідальність. Якщо ж ні - не дозволяйте маніпулювати собою, культивуючи токсичне почуття провини.

ВАМ ЗДАЄТЬСЯ, ЩО З ВАМИ ЩОСЬ НЕ ТАК. Точніше вам про це регулярно повідомляють. Прямим текстом, прозорими натяками, невербальними реакціями. Ось ви "не там" сіли - і вже підкочуються очі. Ось "не так" щось сказали - і вже робиться зауваження. Памʼятайте, що ви маєте право бути собою. І допоки не порушуєте кордони інших, можете виражати себе, як заманеться. Люди не мають повноважень вас міняти. Та ви і не мусите відповідати їхнім очікуванням.

ПАРТНЕР НАДМІРНО ВАС КОНТРОЛЮЄ. І мова не про те, що він хоче знати, чи все з вами добре. А про те, що він намагається керувати вами і вашим життям. Тобто він не просто цікавиться, де ви, а пробує скерувати ваше перебування там. Даючи прямі вказівки або ж маніпулюючи ("вирішувати, звісно, тобі, але…"). В здорових стосунках партнери поважають кордони один одного. Якщо ж висловлюють свої побажання щодо дій іншого - то в формі пропозиції, а не наказу, ультиматуму чи шантажу.

ВИ У ПРИНИЖЕНОМУ СТАНОВИЩІ. Є багато способів похитнути почуття гідності людини. Обізвати під час сварки, висміяти при сторонніх, зневажливо заговорити на болючу для неї тему, нагадати про її фінансову залежність тощо. Якщо у ваших стосунках це - звичайна справа, значить, саме час щось міняти. Та важливо зауважити, що зміна партнера - ще не панацея. Мова радше про ставлення до себе. Адже саме воно визначає те, яких партнерів ми вибираємо та які стосунки врешті будуємо.

Якщо знадобиться підтримка професійного психолога - записуйтеся на онлайн чи офлайн сесію. 

Олена Шершньова, практикуюча психологиня

Головне