На фронті без припущень: чи почався контрнаступ ЗСУ

На фронті без припущень: чи почався контрнаступ ЗСУ

Свого часу наклав на себе добровільний мораторій щодо міркувань про наш наступ до того, як він реально почнеться. ОП вже висловилось, що наступальні дії почалися, тим самим мій мораторій скасовано.

Але парадокс у тому, що реального наступу ЗСУ я поки що не бачу.

Так, зросла бойова активність майже на всіх фронтах, є певне просування наших вояків і звільнення окупованих населених пунктів. Таких селищ стає все більше. Але це схоже на розвідку боєм, на промацування оборони ворога в пошуках слабких місць.

А реальний наступ передбачає, нагадаю, прорив оборонних ліній ворога, просування вглиб території, яку він контролює, на 30 і більше км. Ця цифра не зі стелі. Дальність тієї артилерії, що на озброєнні ЗСУ, складає 25-35 км. Відповідно війська, які наступають, можуть просунутися на таку вісдстань, а далі вони залишаться без потужної артилерійської підтримки. Тому доводиться зупинятися і підтягувати арту. Звісно, мова не іде про ті випадки, коли ворог біжіть не озираючися, як було у Харківській області.

І справжній наступ обов’язково супроводжується знищенням значної кількості ворожої живої сили (в тисячах) і техніки (в сотнях одиниць). Більше скажу, без подібного знищення ворога наступ взагалі сенсу не має, бо ворог зможе перегрупуватися і зайняти нові оборонні позиції.

Чи бачимо ми на фронтах щось схоже? Ні?

 Тоді про наступ патякати зарано. І рано висловлювати здивування, що ЗСУ ще не на березі Азовського моря і не в Криму.

На мою думку, наш наступ обов’язково повинен супроводжуватися руйнуванням чогось важливого, навіть, символічного, для ворога на території України або в прилеглих областях росії. Це може бути кримський міст, може база ВМФ рф у Севастополі, може щось у Донецьку. В нас і духовне протистояння з недоімперією, тому важливість символів важко перебільшити — згадайте крейсер "Москва".

Воєнні називають те, чим вони займаються, роботою. Так, війна — це небезпечна виснажлива кривава робота. Але таку роботу неможливо виконати за лічені години або дні, це не трюк на арені цирку. І цю роботу не будуть попередньо анонсують ворогу, щоб йому було легше підготуватися.

До речі, а чи може все обмежитися розвідкою боєм, яка зараз триває? Може. Тому що оборона і наступ — різні види воєнної роботи, і якщо ти вмієш добре захищатися, це не означає, шо ти так само успішно ладен наступати.

І це буде означати реалізацію найгіршого сценарію війни. Але робити будь-які припущення і прогнози  щодо подій на фронті зараз нема жодних підстав.

Олександр Кочетков, військовий аналітик, експерт з ракетно-ядерного озброєння

Головне