Що зміниться з 1 березня 2024 року: пенсії, виплати ВПО, пробаційний нагляд та реєстрація на НМТ

Що зміниться з 1 березня 2024 року: пенсії, виплати ВПО, пробаційний нагляд та реєстрація на НМТ

На скільки та кому проіндексують пенсії? Як реєструватися на НМТ-2024? Кому з ВПО допомогу на проживання продовжать автоматично, а хто має право подати заяву на виплату? Деталі про ці та інші важливі зміни у березні-2024 розповідає "Ми – Україна".

Індексація пенсій

В березні в Україні проведуть індексацію пенсій з огляду на збільшення середнього розміру зарплати та інфляції. Кабмін ухвалив відповідну постанову і осучаснення складатиме 8%. Нагадаємо, що індексація – це перегляд одного показника в складі пенсійної виплати: середньої зарплати.

При індексації враховують 50% від:

  • зростання середньої зарплати. Порівнюють розмір за три попередні роки (2021-2023 рр.) та за три роки, що передували попередньому року (2020-2022 рр.). Воно становило 7%;
  • зростання споживчих цін за минулий рік – 5,1%.

Хоча у Мінсоцполітики готуються до зміни принципу нарахування пенсій: співвідношення зарплати, яку отримував пенсіонер під час роботи, до середньої у країні на той момент збираються переводити в бали. І з огляду на кількість балів встановлювати розмір пенсійної виплати. Завдяки цій системі мала б стати більш справедливою індексація. Проте зміни до законодавства не внесли, і поки маємо стандартну систему індексації: у кого мала пенсія, отримає менше підвищення, у кого велика – більше.

Середній розмір підвищення має скласти 322 грн, мінімальний – 100 грн, а максимальний не може перевищувати 1500 грн. Переглядають пенсійні виплати, призначені на загальних підставах, пенсіонерам з числа силовиків, чорнобильцям, науковцям, держслужбовцям, працівникам органів місцевого самоврядування.

Також 1 квітня мають провести перерахунок пенсій працюючим пенсіонерам з огляду на отриманий ними додатковий страховий стаж – не менше 24 місяців.

Прожитковий мінімум для нарахування пенсій

За законом про бюджет-2024 з 1 січня зросли показники прожиткових мінімумів різних категорій. Зокрема для непрацездатних осіб він підвищився з 2093 грн до 2361 грн. Разом із ним мали б підвищитися і мінімальна пенсія (вона дорівнює мінімуму), і максимальна пенсія (вона дорівнює десятьом мінімумам).

Від розміру прожитмінімуму також залежить низка доплат і надбавок до пенсійних виплат. Зокрема, надбавка за стаж – 1% від мінімальної пенсії за віком за кожен рік понаднормового. Також до цього показника прожитмінімуму прив'язана мінімальна пенсія УБД та особам з інвалідністю внаслідок війни, підвищення ветеранам війни та членам їх сімей, жертвам нацистських переслідувань.

Перегляд виплат на підставі підвищення прожитмінімуму мав би відбутися з початку року. Але за пунктом 8 перехідних положень закону про бюджет-2024 щодо усіх пенсійних виплат новий показник застосують лише з 1 березня, разом із індексацією.

Тобто саме навесні мінімальна пенсія зросте на 268 грн і доплати та нарахування переглянуть, відштовхуючись від прожитмінімуму на рівні 2361 грн.

Виплати ВПО

З 1 березня змінюється алгоритм нарахування допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам. З цієї дати автоматично мають продовжити виплату на півроку ВПО, які:

  • втратили працездатність. Це стосується пенсіонерів за віком із пенсією, розмір якої не перевищує 9444 грн на місяць, тобто чотирьох розмірів прожитмінімуму для непрацездатних;
  • є особами з інвалідністю першої чи другої групи, дитині з інвалідністю віком до 18 років, тяжко хворій дитині, хвороба якої підтверджена документально. Перелік: тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, ДЦП, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, тяжкі травми, потреба у трансплантації органа;
  • є дітьми-сиротами та дітьми, які позбавлені батьківського піклування. Також особам з їх числа у віці до 23 років, які перебувають у дитбудинках сімейного типу та сімейного типу. Є батьками-вихователями і прийомними батьками.

Якщо виплату таким ВПО з 1 березня автоматично не перепризначать, треба знову звертатися із заявою до органів соцзахисту. Решта членів сім'ї, окрім цих осіб, можуть подавати заяву на продовження до соцорганів.

З 1 березня допомогу на проживання продовжать або призначать уперше за заявою:

  • малолітній дитині, яка прибула без супроводу. Заяву в органи соцзахисту мають подавати її родичи, які підтвердять зв'язок документом від служби у справах дітей, її законні представники, яких уповноважили на це батьки ( про це має бути завірена органом опіки і піклування заява законного представника);
  • вагітній жінці після 30-го тижня вагітності. Про це має бути або довідка, або дані у Реєстрі медичних висновків;
  • особам, які втратили працездатність, не мають права на пенсію та отримують державну соцдопомогу. Але якщо протягом трьох місяців щомісячний доход на одного члена сім'ї не перевищував 9444 грн.

Також є чотири умови, відповідність яким передбачає право на виплату.

У складі сім'ї є непрацююча особа, яка доглядає за дитиною до 14 років, або у складі сім'ї є троє та більше дітей віком до 18 років, які у цій сім'ї проживають. Для перепризначення допомоги сім'я має:

  • або проживати/перебувати на території, де ведуться бойові дії, на території активних бойових дій, на території, де можливі бойові дії і дата припинення можливості не визнач
  • або проживати на території, де визначена дата завершення бойових дій, або на території де бойових дій немає чи не було, але дитина не може ходити до дитсадку чи школи – навчатися офлайн. Тобто повністю дистанційне чи частково дистанційне навчання, і це органу соцзахисту має підтвердити заклад освіти.

У складі сім'ї є непрацюючі працездатні особи, які зареєструвалися у центрі зайнятості, та діти, які навчаються (у дитсадках, школах, закладах професійної освіти, профтехосвіти, фахової передвищої та вищої освіти).

У складі сім'ї є особа, яка доглядає за:

  • особою з інвалідністю першої групи;
  • дитиною з інвалідністю віком до 18 років;
  • особою з інвалідністю першої чи другої групи внаслідок психічного розладу;
  • особою, якій 80 років та більше;
  • тяжко хворою дитиною, хвороба якої підтверджена документально. Перелік: тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, ДЦП, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, тяжкі травми, потреба у трансплантації органа, потреба у паліативній допомозі.

У складі сім'ї є діти віком до 14 років. Якщо усі працюють, займаються підприємництвом, отримали грант на бізнес або ваучер на навчання – добре. Але всі ж непрацюючі члени сім'ї, щоб отримувати виплату, мають або зареєструватися у центрі зайнятості, або офіційно працевлаштуватися протягом місяця з дня призначення допомоги.

Якщо родина відповідає якійсь з чотирьох умов, але серед членів сім'ї є кілька працездатних, які не працюють, всі вони, крім одного отримувача допомоги, мають протягом місяця з дня призначення допомоги або працевлаштуватися, або зареєструватися у центрі зайнятості.

Нагадаємо, що розмір допомоги на проживання становить 3000 грн на місяць на особу з інвалідністю або на дитину та 2000 грн на інших членів сім'ї. Виплату призначають на шість місяців.

Реєстрація на НМТ

14 березня розпочинається реєстрація для участі у національному мультипредметному тесті. Її графік офіційно затверджено.

З 14 березня по 11 квітня учасники НМТ-2024 мають зареєструвати на сайті Українського центру оцінювання якості освіти електронні кабінети.

При оформленні кабінету треба:

  • внести у форму персональні дані;
  • вказати місто, де учасник буде проходити НМТ;
  • зазначити, до якої категорії належить учасник: випускник минулих років або випускник цього року. Випускники цього року вказують заклад, де навчаються;
  • вказати предмети НМТ. Цьогоріч три предмети є обов'язковими: українська мова, математика, історія України. Четвертий предмет – на вибір: іноземна мова (англійська, французька, німецька, іспанська), українська література, фізика, хімія, біологія, географія;
  • прикріпити до форм сканкопії або фотокопії документів: паспорту або паспортного документу, реєстраційного номера облікової картки платника податків, довідки із закладу освіти (випускники цього року) або документа про здобуту повну загальну середню освіту (випускники минулих років).

Змінити реєстраційні дані, зокрема й предмет на вибір, можна буде до 15 квітня. Запрошення на НМТ із датою, часом та місцем проходження надійде учаснику до 8 травня. Для участі в НМТ учаснику треба буде у електронному кабінеті сформувати та роздрукувати сертифікат НМТ. Без нього та без паспортного документа на тимчасовий екзаменаційний пункт не допустять.

графік_нмт.png (693 KB)

Раніше "Ми – Україна" розповідав" про те, яким буде наповнення тестових завдань та як відбуватиметься розрахунок тестового балу. Також ми надавали посилання на демонстраційні варіанти НМТ-2024, варіанти тестів 2023 року і тестові завдання минулих років.

На YouTube каналі УЦОЯО 28 лютого буде прямий ефір, під час якого директорка Центру Тетяна Вакуленко розкаже про проведення НМТ-2024.

Пробаційний нагляд

28 березня вубе введений у дію закон, яким пробаційний нагляд стане можливим покаранням за окремі злочини.

Пробаційний нагляд – це коли права і свободи засудженого обмежують, але без ізоляції. Він може призначатися на строк від 1 року до 5 років.

Пробаційний нагляд у якості покарання не будуть застосовувати за злочини проти основ нацбезпеки (статті 109-114-2 Кримінального кодексу України) та за найтяжчі правопорушення, зокрема:

  • проти життя та здоров'я (статті 115-123);
  • в сфері обігу наркотиків (статті 305 -308);
  • у сфері охорони держтаємниці (статті 328-337);
  • військові кримінальні (статті 401-434).

Але щодо великої кількості кримінальних діянь пробаційний нагляд додають у якості одного з можливих покарань – у ККУ під це змінили окремі частини 140 статей.

Деякі злочини, за вчинення яких новий вид покарання можна застосовувати:

  • умисне заподіяння тяжких тілесних ушкоджень у разі перевищення меж необхідної оборони;
  • перевищення заходів, необхідних для затримання особи, яка вчинила кримінальне правопорушення;
  • умисне легке тілесне ушкодження;
  • побої та мордування;
  • домашнє насильство;
  • погрози вбивством;
  • зараження вірусом імунодефіциту людини чи іншої невиліковної інфекційної хвороби;
  • зараження венеричною хворобою;
  • ненадання допомоги хворому медпрацівником;
  • насильницьке донорство;
  • експлуатація дітей;
  • примушування до вступу в статевий зв'язок;
  • порушення порядку фінансування політичної партії і передвиборної агітації;
  • ухилення від сплати аліментів;
  • розголошення таємниці усиновлення;
  • перешкоджання професійній діяльності журналістів;
  • грубе порушення законодавства про працю;
  • невиплата зарплати, стипендії, пенсії чи інших установлених законом виплат;
  • порушення недоторканності приватного життя, права на отримання освіти та на безоплатну меддопомогу;
  • крадіжка, грабіж, хуліганство і шахрайство;
  • незаконне використання з метою отримання прибутку гуманітарної допомоги та благодійних пожертв;
  • підроблення документів;
  • розголошення банківської таємниці;
  • незаконна порубка, перевезення, зберігання і збут лісу;
  • браконьєрство;
  • публічні заклики до вчинення теракту;
  • наруга над могилою;
  • ввезення, виготовлення, збут і розповсюдження порнографічних предметів;
  • створення або утримання місць розпусти і звідництво;
  • посів або вирощування снотворного маку чи конопель;
  • незаконне виробництво, виготовлення, придбання, зберігання, перевезення чи пересилання наркотичних засобів, психотропних речовин або їх аналогів без мети збуту.

У змінених статтях ККУ, де йдеться про позбавлення та обмеження волі, ці види покарання не викреслюють, суди зможуть і надалі їх призначати.

Є статті та частини стате ККУ, де пробаційний нагляд є ще одним можливим видом покарання на додачу до вже існуючих:

  • 125, 126, 126-1, 129, 130, 132, 139, 144, 150, 154 (частина друга), 159-1, 163, 164, 165, 168, 171, 172, 173, 174, 175, 178, 179, 182, 183, 184, 185 (частина перша), 188-1, 190, 197-1 (частина третя),201-2, 205-1, 209-1, 213, 232, 239-1, 239-2, 247, 248, 249, 250, 252, 254, 263, 268, 271, 272, 275, 279, 280, 281, 283, 284, 290, 295, 296, 298, 300, 301, 301-1, 309, 310, 311, 313, 319, 320 (частина перша), 322, 338, 342, 343 (частина друга), 347, 347-1, 350, 351, 351-2, 353, 353, 355, 357, 358, 360, 361, 363, 364-1, 371, 378, 381 (частина перша), 383, 387, 389, 389-1, 390-1, 397, 400-1 (частина друга), 435, 436, 436-2, 442, 444.

Але також є статті та частини статей, в яких арешт як вид покарання замінюють на пробаційний нагляд:

  • 124, 133, 136, 151, 151-2, 154 (частина перша), 180, 185 (частина друга), 186, 192, 193, 197-1 (частина друга), 198, 244, 246, 258-2, 285, 293, 297, 298-1, 320 (частина друга), 325, 327, 339, 340, 343 (частина перша), 344, 345, 345-1, 356, 364, 368, 368-3, 368-4, 374, 376, 377, 381 (частина друга), 385, 386, 394, 396, 398, 399, 400-1 (частина перша).

Саме незалежний у своїх рішеннях суд визначає, в яких випадках з передбаченого ККУ переліку кримінальних порушень можна застосувати пробаційний нагляд замість іншого покарання.

І є три умови, які суд у будь-якому разі передбачить для засудженого до пробаційного нагляду:

  • періодично з'являтися до органу пробації (питання тільки у графіку візитів, які визначають органи пробації);
  • повідомляти орган пробації про зміну місця проживання, роботи або навчання (отже, змінювати їх не заборонено);
  • не виїжджати за кордон без погодження з органом пробації (отже, із погодженням можна).

Ще п'ять умов у своєму рішенні суд може прописати як усі разом, так і окремо:

  • носити електронний засіб контролю (до року) та жити за вказаною у рішенні суду адресою;
  • виконувати прописані у судовому рішення обмеження щодо спілкування, пересування, проведення дозвілля або щодо вчинення певних дій;
  • працевлаштовуватися за направленням органу пробації або за таким направленням стояти на обліку у службі зайнятості та через неї працевлаштовуватися;
  • виконувати заходи за пробаційною програмою. Це призначені судом заходи, мета яких – скоригувати соціальну поведінку, окремі прояви чи усю, сформувати соціально сприятливі зміни особистості, які можна об'єктивно перевірити. Проекти пробаційних програм розробляє Мінюст, а реалізують органи пробації;
  • пройти курс лікування від алко- та наркозалежності, розладів психіки та поведінки.

Ідентифікація пенсіонерів

До 31 березня 2024 року пенсіонерам, які мають статус ВПО оформлений до 24 лютого 2022 року, необхідно пройти фізичну ідентифікацію, щоб виплата пенсій їм не була заморожена.

Ідентифікувати себе можна у якийсь із запропонованих способів:

  • особисто звернутися до територіального органу Пенсійного фонду із паспортом, ІПН;
  • особисто звернутися до установ Ощадбанку із паспортом, банківською карткою та пенсійним посвідченням;
  • авторизуватися на веб-порталі електронних послуг ПФУ за допомогою "Дія. Підпис". Створити "Дію. Підпис" можна за наявності ID-карти або біометричного закордонного паспорта;
  • здійснити відеоконференцзв'язок із Пенсійним фондом. Записатися на нього можна у телефонному режимі через контакт-центр ПФУ: 0 800 503 753; (044) 281-08-70; (044) 281-08-71. Також подати заявку можна на вебпорталі ПФУ і для цього не потрібен електронний підпис. Відеоконференцзв'язок буде у визначений Фондом день і час через обраний під час подання заявки месенджер: Google Meet, Signal, Skype, Telegram, Viber, WhatsApp, Zoom. Під час бесіди треба буде показати співробітнику ПФУ документи: паспорт, пенсійне посвідчення, ІПН. Також відповісти на запитання;
  • звернутися до дипломатичної установи України за кордоном, якщо пенсіонер перебуває в іншій країні, але з якихось причин не може організувати відеоконференцзв'язок. Там мають видати підтвердний документ про те, що людина жива. Його разом із заявою про продовження пенсії треба відправити до територіального центру ПФУ за місцем перебування на обліку.

Обов'язкова періодична ідентифікація пенсіонерів-ВПО "першої хвилі" передбачена постановою Кабміну №637. Цю вимогу заморожували на час дії карантину. Він завершився у липні 2023 року, і після перехідного періоду, який триває до 31 березня 2024 року, ідентифікація відновлюється.

Важливі дати та очікувані події

Розширення Шенгенської зони. З 1 березня Румунія та Болгарія входять до Шенгенської зони. З цього дня припиняється прикордонний контроль на повітряних і морських кордонах. На сухопутних – згодом. З початку весни українці можуть перебувати у двох нових країнах-членах Шенгену на умовах звичайного безвізового режиму.

Західне фінансування. 22 лютого Україна та МВФ досягли домовленості на рівні персоналу щодо третього перегляду програми EFF та наступного траншу від фонду обсягом близько $880 млн. Рішення має схвалити Рада МВФ у березні і після цього буде зарахування коштів.

Також у березні уряд розраховує, і це підтвердила президентка Єврокомісії Урсула фонд дер Ляєн, на перший транш за чотирирічною програмою ЄС Ukraine Facility. Обсяг траншу – 4,5 млрд євро.

Вибори в росії. Відбудуться 17 березня. Хоча результати є передбачуваними, оскільки володимир путін балотується, важливою буде реакція цивілізованого світу на них.

Міжнародний жіночий день. 8 березня лишається державним святом. Цьогоріч припадає на п'ятницю. Але з огляду на норми закону про трудові відносини в умовах воєнного стану, під час війни цей день не є вихідним. Рішення про те, чи відпочиватимуть працівники, за роботодавцями.

Переведення годинників. На літній час переходимо в останню неділю березня – 31 числа. Годинникову стрілку переводимо на годину вперед.

Законопроєкт про мобілізацію. До ухваленого у першому читанні урядового проєкта народні депутати подали 4000 поправок. Їх має розглянути оборонний парламентський комітет. Оцінки щодо дати другого читання поки різняться. Проте кілька депутатів казали, що є вірогідність розгляду у першій декаді чи в середині березня, якщо розглядатимуть або тільки із правкам, які врахує комітет, або найбільш суттєві правки в залі.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав про корисні та актуальні ресурси і застосунки під час війни для цивільних та військових.

Головне