Ідентифікація пенсіонерів: кому і як її треба пройти до 31 березня

Ідентифікація пенсіонерів: кому і як її треба пройти до 31 березня

До кінця березня пенсіонери, яким статус ВПО надано до 24 лютого 2024 року, обов'язково мають пройти ідентифікацію. Якщо свою особи не підтвердять, виплату пенсій припинять. "Ми – Україна" розповідає як пройти ідентифікацію до 31 березня, в які терміни та способи її проходять інші пенсіонери.

Хто має пройти ідентифікацію до кінця березня?

З кінця 2014 року діє постанова Кабміну №637, яка описує особливості соцвиплат внутрішньо переміщеним особам, зокрема і пенсій. Нею виплату пенсій прив'язали до обов'язкової ідентифікації таких пенсіонерів раз на три місяці (якщо не мають електронного пенсійного посвідчення) або на шість місяців (якщо мають електронне пенсійне посвідчення).

Обов'язок проходити ідентифікацію заморожували під час дії карантину. 1 липня 2023 року карантин скасували, а у серпні минулого року Кабмін ухвалив зміни (постанова №837), яким запровадив обов'язкову ідентифікацію протягом півроку після скасування карантину. Тож спочатку пенсіонерів-ВПО зобов'язали ідентифікуватися до кінця 2023 р.

У грудні 2023 року умови знову змінили, і саме пенсіонерів, які отримали статус ВПО до введення воєнного стану, тобто до 24 лютого 2022 року, ідентифікацію зобов'язали пройти до 31 березня 2024 року.

Також вказали способи, якими можна ідентифікуватися, тобто підтвердити, що пенсіонер живий, має документи і пенсію отримує законно.

Як проходити ідентифікацію?

Що ідентифікувати себе, пенсіонер може обрати один із кількох запропонованих урядом способів.

Особисте звернення до територіального органу Пенсійного фонду. Нині інформація про тергоргани на сайті ПФУ у вигляді деталізованої мапи не відображається. Чи працює він у населеному пункті та який найближчий, можна запитати в обласних управліннях ПФУ, пошукати перелік сервісних центрів на їхніх сайтах.

Особисте звернення до установ Ощадбанку. Як зазначали в "Ощаді", звернутися треба до відділення (шукати можна за посиланням), при собі мати паспорт, основну платіжну картку або електронне пенсійне посвідчення. Працівнику треба їх пред'явити, а останнім етапом ідентифікації буде операція через касовий POS-термінал із введенням ПІН-коду (отримання готівки, перегляд залишку, встановлення або заміна ПІН-коду).

Авторизація на веб-порталі електронних послуг ПФУ за допомогою "Дія.Підпис" в електронному кабінеті. Щоб створити "Дія.Підпис", треба авторизуватися у "Дії", у меню знайти "Дія.Підпис", натиснути кнопку активації, підтвердити себе завдяки фото, вигадати п'ятизначний код. Але варто зауважити, що "Дію.Підпис" можна створити тільки якщо є ID-картка (внутрішній біометричний паспорт) або біометричний закордонний паспорт. Також "Дія. Підпис" не безстрокова та дійсна протягом року.

Відеоконференцзв'язок із Пенсійним фондом. Про нього треба домовитися заздалегідь, тобто записатися у якийсь із двох способів.

1. Подзвонити у контакт центр ПФУ: 0 800 503 753; (044) 281-08-70; (044) 281-08-71. Напряму із оператором не з'єднають, інформацію зачитує робот і пропонує обрати питання щодо консультації. Треба обрати питання виплати пенсій та ідентифікації і натиснути 3 на клавіатурі телефону.

Як вказують у Фонді, оператор буде запитувати дані для заяви на відеоконференцзв'язок, зокрема номер телефону та адресу електронної пошти.

2. Оформити заяву на відеоконференцзв'язок можна через вебпортал ПФУ без електронного підпису. Для цього на https://portal.pfu.gov.ua./ треба обрати у меню "заява на ідентифікацію за допомогою відеоконференцзв'язку".

Таку заяву подають пенсіонери-ВПО, яким статус було надано до 24 лютого 2022 року, а також ті пенсіонери, яким виплату пенсій припинили з 1 серпня 2022 року (особливості у постанові Кабмін №162, про них нижче). Треба натиснути "Продовжити" і далі заповнити поля заяви, які позначені зірочкою:

  • прізвище, ім'я, по батькові;
  • дата народження
  • адреса електронної пошти;
  • серія і номер паспорта;
  • контактний телефон;
  • обрати вид операції: ідентифікація;
  • спосіб проведення відеоконференції через якийсь із месенджерів: Google Meet, Signal, Skype, Telegram, Viber, WhatsApp, Zoom.
  • можна додати копії документів: ідентифікаційного коду, пенсійного посвідчення, паспорту, трудової книжки, свідоцтва про народження. Хоча це поле зірочкою не позначене.
  • Мінімум через 10 робочих днів і максимум через 30 днів після подачі заяви має відбутися відеоконференція. В який день і о котрій годині працівник ПФУ буде виходити на зв'язок, мають попередити заздалегідь за вказаним контактним номером.

Під час зв'язку співробітник ПФУ попросить представитися, назвати дату і місце народження, місце фактичного проживання і зареєстроване місце проживання, реквізити паспорту, пенсійного посвідчення та ідентифікаційний код, сказати про способи зв'язку і розповісти про останнє звернення до Пенсійного фонду. Можуть бути уточнюючі питання, бо співробітник Фонду має пересвідчитися, що має справу із пенсіонером. На камеру треба буде показати документи, про які питатимуть.

Звернення до дипломатичної установи. Це спосіб для тих пенсіонерів, у яких статус ВПО отриманий до 24.02.2022 і зараз вони тимчасово проживають за кордоном. В українській дипустанові мають видати документ, який підтверджує, що людина жива. Цей документ разом із заявою про продовження пенсії (її складають у довільній формі) треба відправити до територіального центру ПФУ за місцем перебування на обліку. Також відсканований документ та заяву можна подати через електронний кабінет на порталі ПФУ із накладенням кваліфікованого електронного підпису.

Якщо в один із способі ідентифікацію у ПФУ не пройти, виплату пенсії припинять і треба буде звертатися до Фонду по її відновлення.

"Взагалі цю фізичну ідентифікацію, я так розумію, необхідно буде проходити кожні шість місяців внутрішньо переміщений особам, які набули статус до повномасштабного вторгнення. Тому цей механізм треба людям освоювати, інакше будуть зупиняти виплату", - роз'яснив Іван Хомич, керуючий адвокат Адвокатського бюро Івана Хомича.

Як проходять ідентифікацію інші пенсіонери?

Вимога пройти обов'язкову ідентифікацію до 31 березня 2024 року знову введена саме для тих пенсіонерів, які отримали статус внутрішньо переміщеної особи до початку воєнного стану – до 24 лютого 2022 року. Якщо після початку повномасштабного вторгнення вдруге переміщувалися і знову отримували довідку, їх ця вимога не має стосуватися.

Загалом у Мінсоцполітики вказують, що ідентифікація усіх пенсіонерів та на постійній основі відбувається ще з 2004 року, просто для більшості вона відбувається у спосіб, на який вони не звертають увагу.

"Наприклад, звертаючись до банку за отриманням нової пластикової картки. Або ж ідентифікацію на практиці здійснював листоноша, вручаючи пенсію", - пояснили у Міністерстві.

Законодавством певні дати протягом року для фізичної ідентифікації більшості пенсіонерів не встановлюють. Але є випадки, коли вона необхідна.

Перевірятимуть пенсіонера, якщо він перемістився за кордон (про оформлення пенсії за кордоном "Ми – Україна" розповідав раніше), не оформив переведення пенсії, а перед тим її отримував через Укрпошту. Виплату припиняють і відновлять після фізичної ідентифікації, тож треба звертатися до ПФУ. Тут вже прямої прив'язки до якоїсь дати немає. Вона діє відповідно до вимог законодавства, через те, що Укрпошта не доставляє пенсію протягом пів року.

За статтею 49 закону про загальнообов'язкове державне пенсійне страхування, півроку неотримання пенсії – одна з підстав, щоб пенсію припинити.

"Якщо клієнт не отримав пенсію/соціальну виплату у дату, що вказана на відомості, він може звернутися до відділення до кінця виплатного періоду (до 25 числа кожного місяця). Якщо до 25 числа кошти не отримані, Укрпошта повертає їх до органів Пенсійного фонду або Управління праці та соціального захисту населення. На наступний місяць формуються нові виплатні документи з урахуванням того, що у попередньому місяці виплат не було. Але, якщо кошти не отримуються 6 місяців, Пенсійний фонд або Управління праці та соціального захисту населення за своїм рішенням або рішенням інших органів можуть припинити виплати", - вказали в Укрпошті, як працюють виплати та в який спосіб ПФУ дізнається, що пенсію не отримано.

Крім Укрпошті, пенсії українці отримують через уповноважені банки. За порядком виплати пенсій через рахунки, банк має сповіщати ПФУ, якщо протягом року за пенсіонним рахунком не було ані операцій за межами банку (у банкоматах, магазинах, інтернеті, онлайн-банкінгу), ані зняття готівки в касі банку, ані фізичної ідентифікації людини банком. За нормативкою протягом року ПФУ чекає на ідентифікацію та верифікацію. Якщо в жоден зі способів (особисте звернення до ПФУ, через відеоконференцзв'язок, дипустанову, "Дію.Підпис") вона не відбулася, перерахування на картку припиняється і гроші спрямовують на пошту за місцем фактичного проживання.

З початку повномасштабного вторгнення не всюди є можливість забезпечити виплату пенсій через Укрпошту, а у людей – зняти кошти з картки. Але шість місяців незняття було і лишається підставою для припинення виплати. Для відновлення пенсій людям, які живуть на ТОТ, у зоні ведення бойових дій, та яким пенсію припинили виплачувати з 1 серпня 2022 року, також треба пройти ідентифікацію за тим самим алгоритмом, що і пенсіонерам зі статусом ВПО. З тією лиш різницею, що для них строк ідентифікації до 31 березня 2024 року не встановили, бо виплату їм вже припинили.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, як українці мають подавати податкову декларацію про майно і доходи у 2024 році.

Головне

Інавгурація російського диктатора Володимира Путіна, яка має відбутися 7 травня, є спробою створити ілюзію законності майже довічного перебування при владі цієї людини, заявили в МЗС.