Кому продовжать допомогу на проживання ВПО після 1 березня: як змінились умови

Кому продовжать допомогу на проживання ВПО після 1 березня: як змінились умови

З 1 лютого до 1 березня уряд продовжив допомогу на проживання всім внутрішньо переміщеним особам, навіть якщо закінчився шестимісячний строк виплат. Проте з початку весни умови змінюються. Кому саме та на яких підставах передбачена виплата допомоги на проживання ВПО з 1 березня 2024 року, розбирався "Ми – Україна".

Які базові умови допомоги на проживання ВПО?

Допомога на проживання ВПО – це щомісячна виплата в розмірі 3000 грн на особу з інвалідністю або на дитину та 2000 грн на інших членів сім'ї. Оформлює її та отримує один з членів сім'ї – уповноважена особа.

Право на виплату є в разі:

  • першого або повторного переміщення з 1 січня 2022 р. з ТОТ, територій де ведуться або велися бойові дії. Перелік територій – у наказі Мінреінтеграції №309 і право є, якщо дата завершення бойових або припинення можливості бойових дій в цьому наказі не визначена;
  • житло знищене або пошкоджене до стану непридатного для проживання. За умови, що дані про житло внесли до Держреєстру такого майна чи документального підтвердження.

Також її призначають дитині, яка народилася у внутрішньо переміщеної особи, і дані про ВПО є у відповідній Єдиній інформаційній базі.

З літа минулого року до сімей, які отримують допомогу, висувають низку майнових вимог, та позбавляють допомоги у таких випадках:

  • придбано транспортний засіб, випущений менше п'яти років тому. Це не стосується мотоциклів вартістю до 30693 грн, самостійно зібраних ТЗ, ТЗ, придбаних особами з інвалідністю першої чи другої групи, безоплатно одержаних ТЗ, ТЗ придбаних батьками-вихователями, багатодітними, сім'ями з дітьми з інвалідністю, сім'ями, де є особи з інвалідністю першої чи другої групи у віці понад 80 років;
  • витрачено понад 100 тис. грн на нерухомість, цінні папери, віртуальні активи, товари довгострокового вжитку (крім матеріалів для відбудови знищеного житла чи знищеної автівки), роботи та послуги (крім будівельних для відновлення знищеного житла, освітніх, медичних та ЖКП);
  • придбано валюти на понад 100 тис. грн (крім тієї, яка потрібна для оплати медичних, освітніх, соціальних послуг) чи банківські метали на ту ж суму;
  • є депозит чи ОВДП на суму понад 100 тис. грн;
  • є житло, яке не розташоване в зоні бойових дій чи на ТОТ (території з визначеного Мінреінтеграції переліку) або не є знищеним або непридатним (дані про це мають бути у Держреєстрі пошкодженого чи знищеного майна);
  • придбано квартиру або будинок за рахунок компенсації з бюджету.

Гроші не передбачені, якщо ВПО знаходиться на повному державному утриманні. Також з минулого року виплату припиняють, якщо отримувач допомоги:

  • знаходиться за кордоном понад 30 днів поспіль чи протягом 60 днів протягом півроку без обґрунтованих причин. Поважними вважаються: хвороба, службове відрядження, оздоровлення дітей, стажування, лікування, навчання, реабілітація, хвороба чи смерть члена сім'ї, догляд за хворою дитиною у віці до 18 років, неможливість повернутися в Україну не з власної волі (перебування у лікарні, судових чи правоохоронних органах) ;
  • повернувся на покинуте раніше місце проживання на території, де не завершилися бойові дії або триває тимчасова окупація;
  • відбуває покарання у місцях позбавлення волі чи засуджений за колабораціонізм;
  • засуджений за злочини проти основ нацбезпеки.

З грудня минулого року висунули додаткові вимоги до непрацюючих ВПО. Протягом трьох місяців після призначення, така особа має ставати на облік у центр зайнятості або сприяти своїй зайнятості. Якщо протягом трьох місяців не стає на облік як безробітна, не працевлаштовується, не реєструється як ФОП чи особа, що веде незалежну професійну діяльність, виплат позбавляють.

Також минулоріч виплати зробили строковими на термін шість місяців після звернення з можливістю автоматично продовжити їх ще на шість місяців для деяких категорій. Тобто загалом на строк до 12 місяців. Тим хто отримував виплату станом на 1 серпня 2023 р. її автоматично пролонгували на пів року, тобто до кінця січня. Тепер її подовжили всім до початку березня, але далі треба зважати на нові умови.

Кому допомогу мають перепризначити автоматично?

Виплата допомоги передбачається, якщо ВПО відповідає критеріям, які ми вказали вище – майновим та немайновим. Але ухвалили нові підстави, на яких її пролонгують ще на півроку.

З 1 березня 2024 року допомогу на проживання перепризначать автоматично ще на півроку не усій родині, а окремим членам сім'ї, а саме тим, які:

  • втратили працездатність. Це стосується пенсіонерів за віком із пенсією, розмір якої не перевищує 9444 грн на місяць, тобто чотирьох розмірів прожитмінімуму для непрацездатних;
  • є особами з інвалідністю першої чи другої групи, дитині з інвалідністю віком до 18 років, тяжко хворій дитині, хвороба якої підтверджена документально. Перелік: тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, ДЦП, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, тяжкі травми, потреба у трансплантації органа;
  • є дітьми-сиротами та дітьми, які позбавлені батьківського піклування. Також особам з їх числа у віці до 23 років, які перебувають у дитбудинках сімейного типу та сімейного типу. Є батьками-вихователями і прийомними батьками.

Якщо виплату таким ВПО з 1 березня автоматично не перепризначать, треба знову звертатися із заявою до органів соцзахисту. Решта членів сім'ї, окрім цих осіб, можуть подавати заяву на продовження до соцорганів.

Кому допомогу подовжать за заявою?

З 1 березня на півроку за заявою призначать допомогу ВПО:

  • малолітній дитині, яка прибула без супроводу. Заяву в органи соцзахисту мають подавати її родичи, які підтвердять зв'язок документом від служби у справах дітей, її законні представники, яких уповноважили на це батьки ( про це має бути завірена органом опіки і піклування заява законного представника);
  • вагітній жінці після 30-го тижня вагітності. Про це має бути або довідка, або дані у Реєстрі медичних висновків;
  • особам, які втратили працездатність, не мають права на пенсію та отримують державну соцдопомогу. Але якщо протягом трьох місяців щомісячний доход на одного члена сім'ї не перевищував 9444 грн.

Решті ВПО, у кого термін виплати завершиться 1 березня, також треба звертатися із заявою про продовження. Але, крім майнових та немайнових критеріїв, вони мають відповідати чотирьом додатковим умовам, які ухвалив Кабмін.

У складі сім'ї є непрацююча особа, яка доглядає за дитиною до 14 років, або у складі сім'ї є троє та більше дітей віком до 18 років, які у цій сім'ї проживають. Для перепризначення допомоги сім'я має:

  • або проживати/перебувати на території, де ведуться бойові дії, на території активних бойових дій, на території, де можливі бойові дії і дата припинення можливості не визнач
  • або проживати на території, де визначена дата завершення бойових дій, або на території де бойових дій немає чи не було, але дитина не може ходити до дитсадку чи школи – навчатися офлайн. Тобто повністю дистанційне чи частково дистанційне навчання, і це органу соцзахисту має підтвердити заклад освіти.

У складі сім'ї є непрацюючі працездатні особи, які зареєструвалися у центрі зайнятості, та діти, які навчаються (у дитсадках, школах, закладах професійної освіти, профтехосвіти, фахової передвищої та вищої освіти).

У складі сім'ї є особа, яка доглядає за:

  • особою з інвалідністю першої групи;
  • дитиною з інвалідністю віком до 18 років;
  • особою з інвалідністю першої чи другої групи внаслідок психічного розладу;
  • особою, якій 80 років та більше;
  • тяжко хворою дитиною, хвороба якої підтверджена документально. Перелік: тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, ДЦП, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, тяжкі травми, потреба у трансплантації органа, потреба у паліативній допомозі.

У складі сім'ї є діти віком до 14 років. Якщо усі працюють, займаються підприємництвом, отримали грант на бізнес або ваучер на навчання – добре. Але всі ж непрацюючі члени сім'ї, щоб отримувати виплату, мають або зареєструватися у центрі зайнятості, або офіційно працевлаштуватися протягом місяця з дня призначення допомоги.

Загалом, якщо родина відповідає якійсь з чотирьох умов, але серед членів сім'ї є кілька працездатних, які не працюють, всі вони, крім одного отримувача допомоги, мають протягом місяця з дня призначення допомоги або працевлаштуватися, або зареєструватися у центрі зайнятості.

Подавати заяву на продовження виплати з 1 березня можна вже у лютому.

Допомога малозабезпеченим замість допомоги ВПО

Тож строк допомоги на проживання ВПО – шість місяців. На другий шестимісячний термін її можуть перепризначити автоматично або за заявою за перелічених обставин. Але що робити, коли термін допомоги спливе, а людина не працює? За порядком про виплати ВПО, вказують, що звертатися треба вже по державну соцдопомогу малозабезпеченим сім'ям.

"Цим же рішенням, яким уряд продовжив допомогу ВПО, він змінив правила призначення допомоги малозабезпеченим родинам. Тепер родина внутрішньо переміщених осіб може претендувати чи отримати допомогу малозабезпеченим. І в окремих випадках розмір допомоги малозабезпеченим може дорівнювати або й перевищувати розмір допомоги ВПО", - каже заступниця міністра соціальної політики Дарина Марчак.

Зараз одна з причин, чому допомогу малозабезпеченим не призначать – несплата за працездатного, але непрацюючого члена сім'ї хоча б мінімального ЄСВ протягом трьох місяців за півроку перед зверненням. Але таку вимогу не висуватимуть, якщо по допомогу звертається родина, членом якої є працездатна:

  • внутрішньо переміщена особа;
  • особа, яка повернулася після міграції або тривалого, не менше 90 днів, перебування за кордоном.

У цих двох випадках допомогу малозабезпеченим призначать на один шестимісячний період. Звісно, що не без додаткових умов.

Якщо у родині кілька працездатних осіб, які не працюють. На момент подання заяви про допомогу малозабезпеченим вони мають:

  • або вже бути зареєстрованими чи на обліку у центрі зайнятості;
  • або працевлаштуватися протягом двох місяців після призначення допомоги.І якщо не вийде, тоді зареєструватися чи стати на облік у центрі зайнятості. Інакше виплату припинять.

Один отримувач допомоги з-поміж інших непрацюючих працездатних членів сім'ї може цього не робити у таких випадках:

  • сім'я проживає на території, для якої ще не визначили дату завершення бойових діти чи дату можливості їхнього завершення. І при цьому він доглядає за дитиною до 14 років, або дитиною з інвалідністю до 18 років, або особою з інвалідністю, або особою старше 80 років;
  • сім'я проживає на території, де у дитсадках немає місць, навчання в школах повністю або частково відбувається онлайн. Органам соцзахисту це мають підтвердити освітні органи управління чи довідка з закладу освіти.

Також важливо, що розмір допомоги малозабезпеченим визначають, відштовхуючись від рівня доходу родини за останні шість місяців. Отримані доходи сім'ї за цей час ділять на кількість її членів і доплачують різницю, якої не вистачає до прожиткового мінімуму відповідної категорії.

Чим дохід більший, тим меншою буде виплата, тож важливо, що саме вважається доходом. Загальний перелік є у порядку обчислення середньомісячного доходу для усіх видів соцдопомоги. А за змінами, що додав Кабмін, допомога на проживання ВПО включається до середньомісячного доходу.

Якщо у родині людина повернулася після міграції чи тривалого перебування за кордоном. Мінфін проводить верифікацію, чи дійсно людина перебувала за кордоном понад 90 днів, і якщо виявиться, що менше – виплату припинять.

Якщо під час перевірки з'ясується, що людина все ще за кордоном, від неї затребують підтвердні документи (нотаріально засвідчений переклад документу), що в країні перебування вони не отримує жодних виплат.

Чому вимоги до виплат ВПО посилюють?

"З точки зору держави, ключова ціль політики щодо підтримки ВПО – це допомогти родинам інтегруватися у нові громади, знайти роботу, допомогти з житлом. І врешті решт, зробити так, щоб внутрішнє переміщення не стало назавжди травмуючим фактором для родини", - каже Дарина Марчак.

Як вказують в Українській Гельсінській спілці з прав людини, майже 5 млн осіб стоять на обліку як внутрішньо переміщені особи. З них близько 2,6 млн отримують виплати, які щомісячно обходяться у майже 5,8 млрд грн.

Але усі соціальні витрати бюджет здатен робити за рахунок міжнародної допомоги. Тоді як усі податкові надходження всередині країни йдуть на сектор безпеки і оборони.

Нещодавно міністерка з питань реінтеграції ТОТ Ірина Верещук пояснила, що міжнародні партнери постійно наполягають на верифікації виплат та на їхньому зменшенні.

"Йдеться про те, що за міжнародними лекалами два роки достатньо для того, аби адаптуватися", - пояснила Верещук.

24 лютого цього року – друга річниця повномасштабного російського вторгнення. Тож нові умови виплат ВПО з 1 березня можна пов'язати із таким міжнародним стандартом.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, які умови щодо військового обліку, призову, служби та звільнення передбачає нова версія законопроєкту про мобілізацію.

Головне