Застосунок "Мрія", вступ на бюджет та демоваріанти НМТ: до яких освітніх змін готуватися учням

Застосунок

На лютий припадає екватор навчального року і концентрація нововведень як щодо навчання, так і щодо вступу. Кабмін ухвалив порядок про застосунок "Мрія" – освітнього аналогу "Дії". Цьогорічних абітурієнтів налаштовують на нові принципи вступу на бюджет і на контракт – у МОН поділилися концепцією. Набрав чинності порядок НМТ-2024, а вступники можуть перевірити себе завдяки новим демоверсіям тестів. У деталях щодо змін розбирався "Ми – Україна".

Застосунок "Мрія": що це та для кого?

В вересні минулого року президент Володимир Зеленський анонсував запуск нового застосунку "Мрія" – освітньої версії "Дії" для вчителів, учнів та їхніх батьків. Його розробкою опікується Міністерство цифрової трансформації, а реалізують проєкт за донорські та бюджетні кошти.

В ефірі "Ми – Україна" віцепрем'єр-міністр цифрової трансформації Михайло Федоров пояснював, що до кінця 2023 р. проходив бетатест застосунку, а у 2024 році систему масштабують на усю країну. Спочатку функціонал стосуватиметься шкіл, але згодом його масштабують на усі освітні ланки.

"Якщо дуже просто, то це застосунок, який допоможе нашим дітям швидше розвиватися. Тому що там буде і контент, який можна швидко отримати, найбільш якісний. З іншого боку, це можливість постійно бути на зв'язку, дізнаватися про всі можливості, які є у нашій країні, від грантових до певних окремих видів навчання. Це можливість батькам отримувати фідбек про навчання дитинки, про те, що діти у безпеці. Тобто це певна екосистема, яка буде оточувати дитину і батьків, і допомагати краще розуміти, як навчається дитина, де можна допомогти дитині. А дитина буде отримувати усе найкраще для того, щоб швидше розвиватися", - у загальних рисах пояснив Федоров.

Для дітей "Мрія" покликана надавати інформацію про освітні програми та курси, відеоматеріали, варіанти позашкільної активності, олімпіади, графік як занять, так і різних гуртків та позашкільних заходів. Для батьків у першу чергу буде інформація щодо успішності та того, чи знаходиться дитина в укритті під час повітряної тривоги, платформа для спілкування із вчителями. Для вчителів – матеріали для уроків, спецкурси.

Одним із найголовніших фішок застосунку має стати цифровий дитячий документ, власний ID, аналогічний тому, що є у "Дії". Як запевнив Федоров, інформація у новому застосунку є максимально захищеною.

Проте для повноцінного запуску "Мрії" має буте нормативна основа. Постанову про порядок функціонування Кабмін ухвалив 16 лютого. Зокрема визначив, яка інформація у застосунку буде на першому етапі його роботи:

  • учнівський профіль із шкалою успішності та програмами розвитку його здібностей;
  • навчальні матеріали;
  • дані про освітній процес;
  • Мрія- ID, документ, прирівняний до учнівського квитка. 

"На першому етапі у "Мрії" буде особистий профіль учня із програмами розвитку здібностей та шкалою успішності, інформація про позашкільні активності та гуртки, корисний та цікавий контент для навчання. Крім цього, у застосунку буде альтернатива учнівського квитка, який працюватиме, як і документи в "Дії", - додатково пояснив міністр освіти і науки Оксен Лісовий.

застосунок_мрія.jpg (94 KB)

Вступ на бюджет-2024 та гранти на навчання

На початку 2024 року уряд зареєстрував у Верховній Раді законопроєкт 10399 про фінансування вищої освіти. Тобто про загальні умови того, як набиратимуть у виші на навчання за рахунок бюджетних коштів, про співфінансування навчання державою для тих, хто добре склав НМТ, тобто гранти.

"Ми – Україна" розповідав про положення проєкту, а нещодавно освітній комітет ВР дав висновок про його розгляд. У МОН вже попереджали, що очікують на ухвалення у березні та реалізувати нові умови мають намір вже під час вступної кампанії-2024.

"Цього року відбудеться масштабна реформа вищої освіти. Повністю змінюємо підхід. Це стосується і спеціальностей, за якими держава буде оплачувати навчання. Це стосується і оплати навчання. Запустимо державні гранти. Мета – 60 % студентів будуть отримувати різні види державної підтримки", - сповістив днями прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

Якщо дуже стисло, то повністю за рахунок бюджету буде підготовка тільки окремих спеціалістів у певних сферах. Студенти, які навчатимуться за рахунок державного або регіонального бюджету будуть відпрацьовувати три роки після навчання у роботодавця, якого знайде через службу зайнятості. Добрі результати НМТ дозволяють іншим абітурієнтам претендувати на фінансову підтримку держави щодо оплати навчання – на гранти. Грантове фінансування не передбачає відпрацювання на роботодавця, це є безповоротна допомога держави.

У законопроєкті немає деталей і щодо обсягу держзамовлення, і щодо вимог стосовно балів НМТ, які дозволяють претендувати на гранти. За документом, це має окремо виписувати Кабмін, і там трохи відкрили завісу у презентації під час нещодавньої зустрічі із ректорами закладів вищої освіти.

Плани щодо бюджету. Згідно із презентацією, яку показали ректорам, держава сплатить 100% вартості навчання для підготовки спеціалістів, які реалізуватимуть такі суспільні потреби: безпека та оборона, державний сектор, медицина, мистецтво, педагогіка, спеціальності з особливою підтримкою. Спеціальності з особливою підтримкою ще остаточно не визначені, маємо лише проєкт умов вступу, де перелік таких наведений у додатку 6. Там 61 спеціальність у 13 галузях знань.

Налаштовуються також, що на кон'юнктурні (найбільш популярні серед вступників) спеціальності держзамовлення скоротять на 20-90% від минулорічних обсягів, на некон'юнктурні спеціальності (найменш популярні) – до рівня фактичного набору у 2023 році. Між пільговиками бюджетні місця розподілятимуть за квотами, тобто для них виділять тільки обмежену кількість. Хоча можливі й винятки, зокрема, для дітей загиблих воїнів.

На бюджет за новим принципом можуть зарахувати майже 49 тисячі вступників. Для порівняння, у 2023 році держзамовленням було охоплено 76 530 вступників. Проте очікується ще й грантове фінансування.

Плани щодо грантів. Орієнтовно 58 тис. вступників зможуть претендувати на гранти на навчання – нову форму контракту. У презентації ректорам уряд анонсував такі умови щодо сум та балів НМТ, які дозволяють претендувати на цю форму фінансування:

  • 50 000 грн (це сума гранту на рік) – за тести із двох предметів отримано 195 балів і більше;
  • 45 000 грн – тести із двох предметів по 190 балів;
  • 37 500 грн – тести з двох предметів по 180 балів;
  • 30 000 грн – тести із двох предметів по 170 балів;
  • 22 500 грн – тести із двох предметів по 160 балів;
  • 15 000 грн – тести із двох предметів по 150 балів.

Суму ще помножать но коефіцієнт спеціальності, а самі коефіцієнти не затверджені.

НМТ: порядок та демонстраційні варіанти

14 лютого набрав чинності порядок проведення національного мультипредметного тесту у 2024 році, який мають прочитати вступники та їхні батьки. Загалом маємо такі умови.

Проведення НМТ. Строки – з 14 травня по 19 липня для основної (14 травня - 25 червня) та додаткової сесії (11-19 липня). Проте у травні першими тести проходитимуть випускники попередніх років. Цьогорічних 11-класників відправлять на іспити після завершення навчального року.

Точні дати проходження публічно не оголосять з міркувань безпеки – і дату тестування, і місце проходження вкажуть у запрошенні, яке надійде після реєстрації на НМТ до 8 травня (за десять днів до початку НМТ).

У вказаний у запрошенні день і час з'явитися на пункт тестування треба буде із паспортом та сертифікатом, який вступник сформує та роздрукує у електронному кабінеті на сайті Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО).

До тимчасових екзаменаційних центрів припинять пускати за десять хвилин до початку тестування. Іспит проходитиме в один день і складатиметься з двох блоків по 120 хвилин кожен. Перший блок – українська мова та математика, 20 хвилин перерви, другий блок – історія України та предмет на вибір. Період повітряної тривоги та перебування в укритті не будуть зараховувати до цих 240 хвилин. В межах одного блоку можна будем змінювати порядок предметів і завдань.

Реєстрація на НМТ. Хоча порядок тестування узгодили, дати реєстрації на НМТ досі офіційно не оприлюднили. Але завдяки брифінгу департаменту освіти Житомирської міської ради маємо орієнтовні строки. Там вказали, що реєстрація на тестування розпочнеться 14 березня і завершиться 11 квітня.

Протягом реєстрації майбутній учасник тестування створить на сайті УЦОЯО електронний кабінет із своїми персональними даними. Там він вкаже, чи є випускником минулого року або цьогорічним випускником школи. Зазначить заклад освіти, який закінчує. Обере предмети тестування: три обов'язкові та один за вибором. Також додасть сканкопії або фотокопії додаткових документів, які потрібні при реєстрації.

"У вас (випускників шкіл цього року, - авт.) є місяць, щоб підготувати три основні документи, які потрібні для реєстрації, - зуточнила Ольга Єрмакова, головний спеціаліст департаменту освіти ЖМР, - Перший документ – це паспортний документ у будь-якій формі. Другий документ – це довідка з місця навчання, яку випускникам нададуть у закладі освіти. І обов'язково картка платника податків".

Одна із усталених умов: поки реєстрація триває, до своїх даних ще можна внести зміни, зокрема, змінити предмет на вибір. Після 15 квітня – вже ні.

Той, хто не реєструється на сайті УЦОЯО, не має права проходити тестування, тому зі створенням кабінету дуже радять не зволікати і робити це на початку реєстрації.

Після створення кабінету, завантаження документів, вказала Ольга Єрмакова, через сім днів буде відповідь щодо реєстрації на НМТ. Отримавши його, можна буде сформувати сертифікат учасника НМТ.

Предмети НМТ. Їх буде чотири. Три обов'язкові: українська мова, історія України та математика. Четвертий на вибір: іноземна мова (англійська, німецька, французька, іспанська), українська література, біологія, фізика, хімія, географія.

Складатимуть тести у комп'ютерних аудиторіях тимчасових екзаменаційних центрів. Переліку на сайті не буде з тих самих міркувань безпеки, призначений випускнику центр вкажуть у запрошенні.

Для перевірки та безпеки планують повернути відеокамери та металошукачі. Списування та порушення порядку проходження НМТ – підстава щоб вигнати учасника та анулювати його роботу.

Результати тестування мають бути відомі до 2 липня - основа сесія, до 26 липня - додаткова сесія.

Про кількість завдань, максимальну кількість балів, які можна заробити за їхнє виконання, схему переведення тестових балів у шкалу від 100 до 200 балів, наповнення тестів "Ми – Україна" вже розповідав.

Пробного тестування цього року не буде, але перевірити себе вже зараз можна за допомогою демонстраційних тестів НМТ. В нагоді стануть минулорічні демоваріанти, тестові завдання минулих років, а також демоваріанти НМТ-2024, які з'явилися кілька днів тому.

На сайті УЦОЯО є демоваріанти у форматі PDF. Але саме в якості "тренажера" вони доступні на сайті Всеукраїнської школи онлайн.

Щоб пройти демонстраційні варіанти саме як тест, треба зареєструватися на сайті ВШО за посиланням, а потім перейти до потрібного предмету. Всі демоваріанти можна знайти тут. Якщо ж шукати їх з головної сторінки Всеукраїнської школи онлайн, то шлях такий: розділ "11 клас" на головній сторінці, підрозділ "НМТ-2024" у розділі "11 клас", рубрика "Переглянути курс" у підрозділі "НМТ-2024" і обираємо потрібний предмет.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав, як і кому треба подавати податкову декларацію у 2024 році та які умови для біженців.

Головне