Корисні ресурси та застосунки під час війни: що допоможе цивільним і військовим

Корисні ресурси та застосунки під час війни: що допоможе цивільним і військовим

З початку повномасштабного вторгнення в Україні з'явилося чимало сайтів, застосунків, ботів, які можуть стати у нагоді в різних обставинах цивільним та військовим. Через війну статус і потреби людини можуть змінитися будь-якої миті, і "Ми – Україна" зібрав актуальні корисні ресурси, про які варто знати.

Стане в нагоді цивільним

Психологічна допомога

"Розкажи мені". Безкоштовна інтернет-платформа, створена Інститутом глобальної трансформації. Можна подати заявку як на консультацію, так і долучитися до ресурсу у якості фахівця.

Mental Help. Онлайн-ресурс з надання безкоштовної психологічної допомоги. Створений за підтримки США через Агентство з міжнародного розвитку USAID.

"Поруч". Групи, онлайнові чи очні, психологічної підтримки. Спільний проєкт МОН, ЮНІСЕФ, Українського інституту когнітивно-поведінкової терапії та ГО "ВГЦ "Волонтер". Працюють з дітьми, батьками та освітянами.

Хаб стійкості. Ця платформа має безкоштовний сервіс психотерапевтичної допомоги. Можна створити власний кабінет та отримати рекомендації спеціалістів із фокусом на самодопомогу.

УкрЄдність. Безкоштовні 1-3 онлайн консультації, якщо запит викликаний війною. Також можна знайти заходи, у тому числі безкоштовні, серед яких підтримуюча група.

Dovidka.info. Це онлайн-довідник із психологічної самопідтримки, бо не всі мають можливість та наважуються звернутися за консультацією до фахівців напряму

Варто жити. Всеукраїнський кол-центр безкоштовної психологічної допомоги цивільним, військовим та їхнім близьким. Графік роботи: будні з 11.00 до 19.00. Номер – 5522.

Повітряна тривога

Майже усі вже мають у смартфонах застосунки із сповіщеннями про повітряну тривогу у своєму населеному пункті. Проте маємо близьких, друзів, знайомих в різних регіонах, за яких хвилюємося. Бути в курсі щодо ситуації у місті їхнього перебування допоможуть онлайн-ресурси із мапами та статистикою повітряних тривог:

Ресурси для допомоги військовим

BACHU. Платформа для повідомлення про ворожу техніку, авіацію та ДРГ із фото. Працює за підтримки СБУ та офіційного чат-боту stop_russian_war_bot.

Рекрутинг. Цивільний може стати військовим: його можуть мобілізувати чи він може мобілізуватися сам або підписати контракт. В нагоді стане офіційний проєкт рекрутингу до лав ЗСУ: шукаєте вакансію, яка відповідає навичкам або військово-обліковій спеціальності, та подаєте заявку. Деякі військові формування проводять власний рекрутинг через свої офіційні сторінки у соцмережах. Також працюють сторінки з рекрутингу офіційних партнерів проєкту:

Фінансова допомога. В Україні безліч перевірених фондів, проєктів, активістів та військових формувань, які напряму збирають гроші. Якщо ж розгубилися, то з початку вторгнення працює спецрахунок Національного банку для ЗСУ. За посиланням можна оформити переказ.

Застосунки

MineFree. Для користувачів застосунку, створеного за підтримки ДСНС, є мапа потенційно забруднених вибухівкою територій, опис вибухонебезпечних предметів, можливість повідомити про вибухівку.

TacticMedAid. Довідник дій для військових та цивільних щодо домедичної допомоги. за посиланням можна знайти перехід до застосунків для iOS та Android. Адаптований протокол TCCC, саме для цивільних – алгоритм дій для зупинки кровотечі до прибуття медиків в разі відсутності аптечки.

"Ти хто?" Додаток (Google Play та App Store), створений за підтримки СБУ, за допомогою якого можна перевірити ту чи іншу підозрілу особу. Зокрема, чи перебуває у розшуку, чи включена до санкційного списку, реєстру терористів, бази "Миротворець". Також можна перевірити транспортний засіб – чи є він у розшуку.

SpyBuster. Додаток для Mac і розширення для Chrome, яке сканує пристрій на наявність програм, пов'язаних із росією та білоруссю.

єППО. Застосунок, схвалений ГУР, для сканування повітряних засобів ворога.

Чат-боти

@TrudEconomBot. Чат-бот Мінекономіки, де можна дізнатися про особливості трудових відносин під час воєнного стану.

@nampodorozi_bot. Пошук попутників та водіїв, які можуть підвезти.

@open_shelter_bot. Завдяки ньому можна сповістити про проблеми з укриттям.

Стане в нагоді постраждалим та біженцям

Дія.Безбар'єрність. Офіційний ресурс із роз'ясненнями для внутрішньо переміщених осіб, а саме щодо:

  • статусу ВПО;
  • порушення прав;
  • евакуації;
  • виїзду за кордон;
  • отримання соціальних виплат та допомоги на проживання;
  • отримання допомоги від міжнародних фондів та організацій.

Там, де вас чекають. Офіційний ресурс щодо тимчасового житла. Контакти та вільні місця за областями та громадами для тимчасово евакуйованих списком та на карті.

Прихисток. Портал Мінреінтеграції, де можна оформитися в якості надавача прихистку біженцям з компенсацією витрат за розміщення і сформувати біженцям запит на житло.

Palyanytsya Info. Платформа з пошуку допомоги. Види допомоги, дані про які зібрані:

  • гуманітарні штаби;
  • донорство;
  • допомога військовим, біженцям, людям похилого віку;
  • допомога тваринам;
  • допомога з евакуації;
  • консультації лікаря та ліки;
  • розміщення ВПО;
  • психологічна допомога.

Допомагай. Ресурс із безкоштовного пошуку та надання житла як онлайн, так і за телефоном. Також набір корисної інформації щодо евакуації, перетину кордону.

єВідновлення. Зручний гід із описом допомоги в разі пошкодження та руйнування житла: як оформити заявку, умови, що потрібно робити власнику.

єРобота. Ресурс щодо грантів на створення та розвиток власного бізнесу. Додаткові посилання для цієї широкої програми:

Юридичний порадник для ВПО. За посиланням опис та дані чат-бота у месенджерах, де внутрішньо переміщені особи можуть спитати поради фахівців щодо документів, пенсій, перетину кордону, житлових питань, виплат, зайнятості, воєнних злочинів, допомоги. Це спільний проєкт швейцарсько-української програми EGAP та благодійного фонду "Право на захист за урядової підтримки.

Handy Friends for Ukraine. Волонтерська ініціатива зі підтримки МЗС у вигляді чат-бота (Viber і Telegram) із інформаційною допомогою біженцям, які знаходяться за кордоном, а також тим українцям, які вже готові повернутися.

Стане в нагоді військовим

Корисними є ресурси та застосунки, які ми описували вище: MineFree, TacticMedAid, "Ти хто?", SpyBuster. Проте варто звернути увагу на ще кілька актуальних посилань.

Яблуня. Це платформа у першу чергу для новачків із корисною інформацією про те, що повинен знати і вміти солдат, що взяти із собою на війну, базовими знаннями про такмед та безпеку, довідником навчальних центрів, блогом військових.

Drill. Український мобільний додаток, де є базові безкоштовні тренувальні курси та програми для покращення стрілецьких навичок.

Правовий навігатор. Проєкт громадської організації "Принцип" військового та адвоката Масі Найєма та волонтерки й правозахисниці Любові Галан. За посиланням можна встановити застосунок або перейти до чат-боту "Правового навігатора". Там акумульована інформація щодо ВЛК, МСЕК, виплат, документів, лікування, встановлення групи інвалідності, взаємодії із військовою частиною та багатьох інших юридичних нюансів для таких категорій:

  • військові;
  • військові з пораненням;
  • родини військових та ветеранів;
  • ветерани.

База. Мобільний застосунок для iOS та Android із навчальними матеріалами, вправами для психічної самодопомоги. Є корисні контакти, трекер настрою. Акцент саме на психологічній первинній підтримці військовим.

Гранти для ветеранів. Вище ми надали посилання на ресурси, завдяки яким можна сформувати заявку УБД, особам з інвалідністю внаслідок війни та членам їхніх сімей. Додатково наводимо посилання на посібник, який допоможе підготуватися: про право на грант, перевірку, бізнес-план, співбесіду, дії в разі відмови.

єОселя. Програма пільгової іпотеки під 3% передбачена для військовослужбовців за контрактом, медиків, педагогів, науковців. На ресурсі дані про умови кредитування, вимоги до житла, приклади розрахунків, покроковка. Подати заявку можна через застосунок "Дія" (меню "Послуги").

Топо. Мобільний застосунок (платний, $3) українського розробника UkropSoft для топогеодезичних завдань, орієнтування на місцевості без підключення до інтернету.

Допомога після поранення. Онлайн довідник із корисною інформацією, зразками документів в разі поранення, потреби и лікуванні та протезуванні, необхідності оформлення статусу учасника бойових дій.

Нагадаємо, що раніше "Ми – Україна" розповідав про втрати та збитки, яких за десять років війни завдала росія Україні.

Головне