Жовква пояснив, чому в ПАР передумали приймати Путіна на саміті БРІКС

Жовква пояснив, чому в ПАР передумали приймати Путіна на саміті БРІКС

Позиція Південно-Африканської Республіки щодо візиту російського диктатора Володимира Путіна на саміт БРІКС змінилася після переговорів з українською стороною. Про це розповів заступник керівника Офісу Президента України Ігор Жовква в ефірі національного телемарафону "Єдині новини" на каналі "Ми-Україна".

За його словами, представники ПАР після візиту в Україну продовжили переговори з ОПУ і українській стороні все ж вдалося достукатися до африканців.

"Позавчора була телефонна розмова двох президентів. Це ж після візиту, який був пана Рамафоси з певною кількістю африканських лідерів. Після цього дипломатичний радник пана Рамафоси був на зустрічі в Копенгагені. Тобто Сідні Муфамаді (радник президента ПАР з національної оборони, - ред.), він зустрічався з українською делегацією, з керівником Офісу Президента Андрієм Єрмаком. І ми говорили також про ці питання (візит Путіна на саміт БРІКС, - ред.)", - розповів Жовква.

Нагадаємо, раніше стало відомо, що російський президент Володимир Путін приїде на саміт БРІКС у Південну Африку. Влада ПАР запевнила, що саміт пройде в офлайн-режимі. Однак згодом віце-президент ПАР Пол Машатіле заявив, що Путіна попросили не їхати на саміт особисто. Так, президент ПАР Сиріл Рамафоса запропонував російському диктатору відправити замість себе міністра закордонних справ Сергія Лаврова. Також у ПАР наголосили, що були б раді, якби Путін не приїхав.

Як повідомляли “Ми-Україна” раніше, голова Комітету Верховної Ради України з питань правової політики Денис Маслов заявив, що президент росії Володимир Путін боїться за свою безпеку, тому він не приїде на саміт глав держав БРІКС. Він відбудеться 22-24 серпня.

Головне