Зараз щоб записатися в "електронну чергу" на ВЛК, треба вистояти звичайну чергу в реєстратуру, - Лубінець

Зараз щоб записатися в

Уповноважений ВРУ з прав людини Дмитро Лубінець розповів, що аби військовослужбовцю потрапити до "електронної черги" на проходження військово-лікарської комісії, йому доводиться відстояти звичайну - до реєстратури. В ефірі "Ми-Україна" він наголосив, що іноді гарне рішення "на папері" в житті має зовсім інші ознаки та назвав й інші проблеми ВЛК.

"Дуже часто стикались з тим, що проходження ВЛК носить номінальний характер: "Скарги є? Немає? Придатний!". Не хочеш бути придатним? Тоді вмикається корупційна складова", - зазначив омбудсман.

За його словами, від початку цього року до нього особисто надійшло понад 1000 звернень щодо неефективної роботи ВЛК, порушення прав діючих військовослужбовців та мобілізованих.

"На мою думку, питання та проблема №1 ВЛК - це системна корупція. Ми навіть не уявляємо масштабів. Всі військові не просто звертають на це увагу, а кажуть, що це побудована система, на цьому всі хочуть заробляти. За суму від 5 до 15 тисяча доларів ти можеш отримати будь-який діагноз", - зазначив він.

Нагадаємо, нині Держбюро розслідувань здійснює перевірку щодо 388 офіцерів запасу з “білими квитками”. Слідчі мають підозру, що зняття вказаних осіб з військового обліку могли бути здійснено без законних на те підстав.

Як писав "Ми-Україна" раніше, Держбюро розслідувань розпочало розслідування за фактом авіакатастрофи двох військових гелікоптерів Мі-8 на Донеччині, внаслідок якої загинули українські військові.

Головне