Майже 400 офіцерів запасу могли отримати "липові" "білі квитки" і були зняті з обліку, - ДБР

Майже 400 офіцерів запасу могли отримати

Держбюро розслідувань здійснює перевірку щодо 388 офіцерів запасу з "білими квитками". Слідчі мають підозру, що зняття вказаних осіб з військового обліку могли бути здійснено без законних на те підстав, розповіла в ефірі "Ми-Україна" радниця з комунікацій ДБР Тетяна Сапьян.

"Потрібно перевірити, чи дійсно у них проблеми зі здоров'ям і чи бути законні підстави для зняття з військового обліку. Чи довідка буде не зовсім чесною - "липовою"? Це ставить під сумнів їхні діагнози і, відповідно, роботу того фахівця, який підписував цю довідку", - зазначила вона.

Сапьян наголосила на тому, що правоохоронні органи своїми перевірками та обшуками не мають на меті блокувати роботу Територіальних центрів комплектування (ТЦК) або Військово-лікарських комісій (ВЛК). Ці дії дії перш за все потрібні, аби представники цих органів не шкодили українській обороноздатності.

"Перевищувати надані державою службові повноваження в умовах воєнного стану, заробляти на війні, зловживати службовим становищем або незаконно переправляти громадян через кордон - за це все є покарання у Кримінальному кодексі України. І так само покарання є для тих, хто готовий заплатити 1500 доларів чи 10 000 доларів за те, щоб уникнути мобілізації", - зазначила вона.

На сьогодні в Україні тривають перевірки ТЦК і ВЛК, результати у ДБР обіцянють оприлюднитиу вересні.

Як писав "Ми-Україна" раніше, напередодні стало відомо, що співробітники СБУ та Національної поліції ліквідували у Вінниці масштабну схему нелегального виїзду за кордон чоловіків призовного віку. Організатором незаконної схеми виявився посадовець місцевого лікувально-діагностичного центру. До своєї діяльності він залучив близько 10 осіб, частина з них працювали в обласній військово-лікарській комісії.

Головне