З Мексики до кордону зі США рухається рекордна кілька мігрантів

З Мексики до кордону зі США рухається рекордна кілька мігрантів

Тисячі мігрантів автобусами та вантажними поїздами прибувають до прикордонних міст Мексики, щоб далі спробувати перетнути кордон зі США. Очікується, що у вересні число таких людей та спроб досягне рекордного рівня, пише Reuters.

Лише у першій половині поточного місяця американські прикордонники зіткнулися з понад 142 000 мігрантів на кордоні США та Мексики. Відповідні надав мексиканський президент Андрес Мануель Лопес Обрадор та наголосив, що це число перевершує попередні місячні максимуми.

Це створило напруженість у прикордонних з Мексикою американських штатах. Так, у вівторок, 19 вересня, мер Ігл-Пасс, штат Техас, надзвичайний стан через "серйозний наплив нелегальних іммігрантів". В останні дні до міста прибуло кілька тисяч мігрантів.

Reuters пише, що ця ситуація може створити нові політичні проблеми для президента США Джо Байдена напередодні старту передвиборчого сезону.

Як відомо, цьогоріч у травні американський лідер розгорнув нову політику щодо запобігання нелегальним перетинам кордону, включаючи з депортацією "нелегалів" та запровадження заборони на повторний в'їзд на п'ять років. Упродовж першого місяця дії нововведень зниження кількості перетинів кордону склало приблизно 70%. Проте нещодавнє зростання кількості людей, які прибувають на кордон дозволяють припустити, що ранній стримуючий ефект минає.

За даними ООН, маршрути, якими мігранти перетинають кордон Мексики та США є найнебезпечнішими у світі сухопутними міграційними шляхами. Як свідчать звіти Міжнародної організації з міграції (МОМ), у 2022 році на мексикано-американському кордоні було зафіксовано 686 випадків смерті та зникнення переселенців.

Як писав "Ми-Україна" раніше, 14 червня вранці за 80 км від острову Пілос у нейтральних водах перекинувся і затонув човен з мігрантами. Щонайменше 78 людей загинули. Затонуле судно відпливло з лівійського міста Тобрук і прямувало до Італії. 

Головне