Втрата Маріуполя: Павлюк розповів, чи був шанс врятувати місто від окупації

Втрата Маріуполя: Павлюк розповів, чи був шанс врятувати місто від окупації

Врятувати Маріуполь від російської навали було неможливо. На цьому напрямку у росіян була багаторазова перевага у живій силі, розповів командувач Сухопутних військ ЗС України Олександр Павлюк в інтерв'ю "Радіо Свобода".

"Це (врятували місто - ред.) було неможливо, тому що перевага противника була десь від 1 до 7, до 10, яку противник зібрав на тому напрямку", - зазначив генерал-лейтенант.

Він додав, що для здійснення прориву потрібно було мати щонайменше три-чотири бригади, тоді як у Павлюка у розпорядженні була лише одна "і то неповна, знята з переднього краю".

"Враховуючи удар з півночі, мені потрібно було врятувати, тому що якщо б вони виконали свою задачу, то знову ж таки 10 бригад були б в оточенні, - додав командувач Сухопутних військ ЗСУ.

Він розповів, що сили агресора змогли вийти до Маріуполя, завдавши українським оборонцям удару з західного напрямку. Російське угрупування, здолавши перешийок, зайшло в тил Силам оборони. В української сторони не було необхідних сил та засобів, щоб "зупинити таку армаду, яка пішла на нас". 

"Вони перерізали основну дорогу і угруповання залишилося в оточенні. Ми негайно почали проводити заходи для створення угруповання, щоб пробити цей коридор. Я вивів 95 ОДШБр, зробивши перегрупування, і почав її готувати для проведення контрудару. Але ми чітко бачили, три доби безперестанно йшли війська з заходу, щоб створити таку лінію, щоб ми не могли нічого зробити", - розповів Павлюк.

Він підкреслив, що захисникам Маріуполя вдалось не дати російському війську повноцінно відрізати Україну від Чорного моря.

Як писав "Ми-Україна" раніше, радник маріупольського міського голови Петро Андрющенко вкотре закликав людей виїздити з Маріуполя, доки ця можливість не зникла. Ймовірно, місто закриють одразу після "виборів Путіна", призначених на березень. Він назвав три шляхи, якими можуть скористатися українці для виїзду з ТОТ.

Головне