Військові Ірану захопили нафтовий танкер під чужим прапором

Військові Ірану захопили нафтовий танкер під чужим прапором

В Османській затоці військово-морські сили Ірану захопили нафтовий танкер. Це відбулося під прапором Маршаллових островів.

Про це повідомило видання Associated Press. Як зазначається, військово-морські сили США ідентифікували судно як Advantage Sweet.

Згідно з даними супутникового стеження, у другій половині дня в четвер, 27 квітня, судно перебувало в Оманській затоці на північ від столиці Оману, Маската. Судно вийшло з Кувейту і вказало своїм пунктом призначення Х'юстон, штат Техас. Через деякий час корабель подав сигнал лиха перебуваючи в міжнародних водах.

"Дії Ірану суперечать міжнародному праву і підривають регіональну безпеку і стабільність. Іран повинен негайно звільнити нафтовий танкер", - йдеться в заяві 5-го флоту ВМС США.

Спочатку в США повідомили, що судно захопила воєнізована Революційна гвардія Ірану. Проте пізніше стало відомо, що це зробили військово-морські сили Тегерану.

Державне інформаційне агентство Ірану IRNA написало, що захоплення відбулось після того, як "невідомий корабель зіткнувся з іранським судном минулої ночі в Перській затоці". У результаті цього нібито "кілька членів іранського екіпажу зникли безвісти і отримали поранення".

"Судно Advantage Sweet було в Перській затоці в середу, але його поведінка не була звичайною, адже воно проходило через Ормузьку протоку, через яку проходить п'ята частина всієї нафти, що продається. Іран робив звинувачення в інших захопленнях, які згодом розпалися, оскільки стало зрозуміло, що Тегеран намагався використати це захоплення як козир у переговорах з іноземними державами", - відзначає Associated Press.

При цьому 5-й флот відзначив, що іранське захоплення судна стало щонайменше п'ятим захопленим комерційним судном за останні два роки.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Іран везе в Сирію зброю та військову техніку, маскуючи її під гуманітарні вантажі та допомогу для країни, що постраждала від землетрусу. 

Головне