"Відкушує" по шматочку замість того, щоб "з'їсти": чорна діра поступово поглинає зірку розміром з Сонце

Науковці з Лестерського університету розповіли про виявлення незвичайного процесу. Вони помітили, що чорна діра в одній із сусідніх галактик буквально "відкушує" від зірки Swift J0230 щоразу, як та проходить повз, замість того, щоб поглинути її повністю.

Як пише Reuters, цей випадок поетапного поглинання небесного тіла є першим виявленим в історії.

Жертва, на яку націлилась чорна діра, має практично такий самий розмір як Сонце. Вона рухається еліптичною орбітою навколо чорної діри малої маси в центрі галактики 2MASX J02301709+2836050. При кожній їхній "зустрічі" - моменту наближення орбіти зірки гравітаційного тяжіння "ненажери" - чорна діра "відкушує" від нею масу розміром із три Землі.

Матеріал, який потрапляє всередину чорної діри, нагрівається приблизно до 2 мільйонів градусів за Цельсієм, випускаючи при цьому величезну кількість рентгенівських променів. Їх і виявила космічна обсерваторія.

"Швидше за все, станеться те, що орбіта зірки поступово руйнуватиметься, і вона ставатиме все ближче і ближче до надмасивної чорної діри, поки не підійде досить близько, щоб її повністю зруйнувати", - сказав астрофізик Роб Ейлс-Ферріс з Університету Лестера Англія.

За його прогнозом, на це підуть "десятиліття або століття".

Як писав "Ми-Україна" раніше, сонячна буря "відірвала" хвіст у рідкісної зеленої комети Нішимура. Явище помітили астрофотографи, які останніми тижнями пильно за нею стежать і активно роблять знімки “фотогенічного” небесного тіла.

Головне