Румунія може відправити ракетну систему Patriot в Україну, - Йоханніс

Румунія може відправити ракетну систему Patriot в Україну, - Йоханніс

Президент Румунії Клаус Йоханніс висловив готовність розглянути можливість поставки ракетної системи Patriot до України після того, як Німеччина закликала країни-члени Європейського Союзу та НАТО посилити протиповітряну оборону України.

Про це повідомляє Reuters 7 травня. 

Після закликів президента України Володимира Зеленського минулого місяця, уряди країн Європейського Союзу висловилися за поставку до Києва додаткових необхідних систем оборони.

Німеччина зобов'язалася додати ще одну батарею системи Patriot, а Іспанія заявила про намір поставити зенітні ракети цієї ж системи. Інші країни Європи, включаючи Грецію, Нідерланди, Польщу, Румунію та Швецію, також мають у своєму розпорядженні системи Patriot.

"Протягом останніх кількох тижнів точилася дискусія про те, хто може надіслати системи Patriot в Україну….Президент Байден згадав про це під час нашої зустрічі, і я сказав, що я відкритий для обговорення. Я повинен обговорити це у Вищій раді оборони, щоб побачити, що ми можемо запропонувати і що ми можемо отримати натомість, тому що покинути Румунію неприйнятно без протиповітряної оборони", - сказав Йоханніс.

У 2017 році Румунія уклала угоду на закупівлю систем Patriot на суму 4 мільярди доларів США, що стало найбільшим контрактом між країнами НАТО та ЄС. Перша партія була доставлена у 2020 році. Хоча в Румунії наразі працює лише одна батарея, Йоханніс зазначив, що обговорення стосується ще однієї батареї, яка майже готова до використання. 

У Білому домі повідомили, що Байден висловив подяку Румунії за її відданість безпеці на сході НАТО, включаючи Чорноморський регіон, та привітав її з інвестиціями в оборону, які перевищують ціль НАТО стосовно витрат щонайменше 2% ВВП.

“Лідери підтвердили свою непохитну підтримку України, коли вона захищається від безглуздої агресії Росії, і президент Байден висловив вдячність Румунії за підтримку українських біженців і зусилля з переміщення українського зерна на ринок”, - повідомили в Білому домі.

Як повідомляли “Ми-Україна” раніше, Україна отримала від Заходу ракети до систем ППО Patriot.

Головне