Від сьогодні ПЦУ перейшла на новий календар

Від сьогодні ПЦУ перейшла на новий календар

Православна церква України 1 вересня, з початком церковного новоліття, переходить на новоюліанський календар. Про це повідомляє пресслужба ПЦУ.

"Кілька років тривала підготовка до цього історичного рішення - переходу на більш сучасний і точний календар, яким давно вже послуговується більшість помісних Православних церков. Водночас Помісний Собор зберіг за парафіями та монастирями, які цього бажають, право використовувати старий (юліанський) календар", - зазначають у ПЦУ.

У новому церковному році дати нерухомих свят, постів, загальниць, дні вшанування пам՚яті святих будуть відзначатися на 13 днів раніше.

Свято Різдва Пресвятої Богородиці візначатиметься 8 (а не 21) вересня, Воздвиження Хреста Господнього - 14 (а не 27) вересня, Покрова Пресвятої Богородиці - 1 (а не 14) жовтня. Різдвяний піст триватиме з 15 листопада по 24 грудня, а Різдво Христове віднині святкуватимуть 25 грудня.

Водночас Великий піст триватиме з 18 березня по 4 травня.

Пасха у 2024 році припадає на 5 травня, і ця дата є спільною і для тих, хто дотримується юліанського, і для тих, хто живе за новоюліанським календарем.

У ПЦУ запевнили, що календарна реформа проходитиме без примусу.

Як писали "Ми-Україна" раніше , українські військові продовжують ведення наступальної операції на Мелітопольському напрямку. Захисники закріплюються на досягнутих рубежах, здійснюють заходи контрбатарейної боротьби. Минулої доби відбулось понад 25 бойових зіткнень.

Головне