В українців не забиратимуть зброю, яку роздали на початку повномасштабного вторгнення

В українців не забиратимуть зброю, яку роздали на початку повномасштабного вторгнення

В українців не будуть забирати зброю, яку роздали на початку повномасштабного вторгнення росії, але її власники мають внести її в реєстр.

Про це заявив голова Національної поліції України Іван Вигівський в інтерв'ю "РБК Україна".

"Що стосується зброї, яку роздавали на початку війни, ми її зараз не забираємо у громадян. Тому що триває війна, і зі зброєю люди відчувають себе безпечніше. Є законопроєкт, щоб провести реєстрацію цієї зброї і облікувати її. Щоб громадянин прийшов, зафіксував її. Після чого зброя буде відстріляна, облікована та повернена громадянину", - розповів очільник Нацполіції.

При цьому після закінчення війни протягом 90 днів необхідно буде здати цю зброю. Якщо людина її не здала, то в такому випадку вже передбачається кримінальна відповідальність.

За словами Вигівського, на початку у поліції пропонували ідею грошової винагороди для тих громадян, які добровільно потім здадуть зброю. Проте ця ідея відкинути, адже зараз у правоохоронних органів немає відповідних ресурсів для того, щоб це зробити.

"Інша мотивація - залишати зброю громадянам, але робити її не вогнепальною, вихолощувати її. Звісно, зброя на руках - це одна з проблем. Ми, буває, вилучаємо колосальні об'єми. Нещодавно вилучили в Миколаєві в одного фігуранта арсенал цілий. Там була навіть бойова частина від "Шахеда". Люди навіть таке приносять собі додому", - розповів Іван Вигівський..

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, наприкінці 2023 року українці вже подали понад 175 тис. заяв на отримання різних видів дозволів на зброю.

Головне