В Антарктиді через глобальне потепління загинули тисячі пташенят імператорських пінгвінів

В Антарктиді через глобальне потепління загинули тисячі пташенят імператорських пінгвінів

В Антарктиді під час розколу криги, викликаної глобальним потеплінням, загинуло до 10 000 пташенят пінгвінів.

Про це повідомляє BBC.

Це сталася ще наприкінці 2022 року на заході континенту в районі, що виходить до моря Беллінсгаузена.

Крига під пінгвінятами розтанула і розпалася, перш ніж у них з’явилося водонепроникне пір’я, необхідне для плавання в океані.

"Якщо у цьому віці пташенята занурюються у воду, то вони тонуть, а якщо перебувають на кризі, то найімовірніше замерзнуть", – сказав дослідник Британської антарктичної служби та провідний автор дослідження Пітер Фретвелл.

За словами старшої наукової співробітниці Австралійського антарктичного відділу Барбари Вінеке, у період до жовтня пташенята перебувають в "яслах" з однолітками, поки обоє їхніх батьків ловлять рибу.

"Вони все ще не мають свого пухового оперення. Якщо лід тане і вони падають у воду, то гинуть", – додала Барбара Вінеке. 

Як зазначають науковці, популяція імператорських пінгвінів залежить від морського льоду, який щороку зменшується, зокрема, через нагрівання світового океану. Морський лід вже розтанув на території довжиною близько 1,5 тисячі км. 

Починаючи з 2018 року через це могло загинути 30% з відомих 62 колоній імператорських пінгвінів в Антарктиді.

В останні два літні сезони, у 2021–2022 та 2022–2023 роки, море Беллінсгаузена було майже повністю без льодового покрову.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, Греція розірве контракт на обслуговування російських ЗРК і передасть їх Україні.

Головне