У Вільнюсі скасували щорічний фестиваль феєрверків через емоційне здоров'я біженців з України

У Вільнюсі скасували щорічний фестиваль феєрверків через емоційне здоров'я біженців з України

Литва вирішила цього року скасувати традиційний щорічний фестиваль феєрверків Vilniaus Fejerija. Мерія Вільнюсу заявила, що на це є декілька причин і одна з них це емоційний стан українців, які вимушені були втікати від війни на литовську землю, пише Delfi.

"Емоційне здоров'я біженців – під час тогорічного заходу було багато обурення непотрібним стресом, спричиненим людям, які щойно пережили жахи війни. Україна ще не виграла війну, тому мало що змінилося", - йдеться у поясненні столичної влади.

Серед інших причин:

  • турбота про довкілля - у Вільнюській мерії пояснили, що під час час масового запуску феєрверків в повітрі починають фіксуватися підвищені концентрації твердих частинок, діоксиду сірки, оксидів азоту, чадного газу;
  • безперервний шум, що триває упродовж шести годин поспіль - це позначається на самопочутті людей зі стресовими розладами, включно з ПТСР, а також негативно впливає на тварин.

Міська влада відповіла і на аргумент щодо використання феєрверків під час певних святкових або концертних заходах. Там наголосила на тому, що є принципова між різниця між одноразовим та масовим запуском піротехнічних засобів.

На рішення скасувати фестиваль відреагували його організатори. Вони заявили, що як раз на цьому заході вони розраховували зібрати 50 000 євро на підтримку українських біженців в Литві.

Втім у мерії цю заяву навали маніпуляцією.

"Щоб не маніпулювати українським питанням, я запрошую всіх сьогодні взяти телефони і зателефонувати за номером 1482 або пожертвувати будь-якій з наступних організацій підтримки: "Сині/Жовті", "Фонд 1К", "Сильні разом". Для цього не потрібні ніякі феєрверки", - написав у Facebook мер Вільнюса Валдас Бенкунскас.

Як писали “Ми-Україна” раніше, Литва у вересні передасть придбані для України пускові установки ЗРК NASAMS.

Головне