У НАЗК повідомили, коли закінчать перевірку військкомів

У НАЗК повідомили, коли закінчать перевірку військкомів

Перевірки військкомів завершать до кінця кварталу. Про це в ефірі "Ми-Україна" розповів голова Національного агентства з питань запобігання корупції (НАЗК) Олександр Новіков.

"Всього 1395 воєнкомів займають керівні посади, десяту частину - ми зараз перевіряємо. Вже є перші результати цих перевірок. Наступного тижня оголосимо наступні результати", - сказав він.

Новіков також розповів, що здійснені перевірки свідчать про те, що "насправді більшість працівників військкоматів є доброчесними".

"Ті факти порушень, які ми встановлювали, пов'язані з тим, що лише окремі особи зловживають своїм становищем. Чому мають місце зловживання? Тому що, коли ми не будемо змінювати систему і правила та будемо просто призначати інших людей, навіть після фронту, навіть тих, хто пройшов бої, вони будуть інтегруватися у вже існуючу систему. Ми знову отримаємо на виході корупцію. Тому в перш чергу треба змінити правила, за якими функціонують центри комплектування та правила перетину кордону", - наголосив очільник НАЗК,

Він пояснив, що основним джерелом зловживань є видача довідок про непридатність до військової служби. Ці документи, своєю чергою, дають змогу певним особам покинути країну.

Як писав "Ми-Україна" раніше, член комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки Федір Веніславський пояснив, чому не можна одночасно звільнити керівників усіх ТЦК і чому на початку процес стосуватиметься обласних військкомів. Він зазначив, що рішення РНБО стосовно звільнення керівників “військкоматів” буде виконане “дуже швидко”.

Головне