У НАТО вивчають варіанти збиття російських ракет, які летять у бік держав-членів, - МЗС Польщі

У НАТО вивчають варіанти збиття російських ракет, які летять у бік держав-членів, - МЗС Польщі

Країни-члени Північноатлантичного альянсу розглядають різноманітні концепції, включно зі сценарієм збиття ракет армії рф, які рухаються в бік НАТО, ще у повітряному просторі над Україною. Про це розповів заступник очільника МЗС Польщі Анджей Шейна, пише RMF24.

"Зокрема, що такі ракети слід збивати, коли вони вже дуже близько до кордону НАТО – але це мало б відбуватися за згодою української сторони й з урахуванням міжнародних наслідків. Тоді ракети НАТО вражали б російські ракети за межами території дії Договору", - пояснив він. 

Той факт, що російський дипломат Андрій Сергеєєв проігнорував виклик до польського МЗС у зв'язку із вторгненням російського ракети в Польщу Шейна назвав "дипломатичним дезертирством", а сам "заліт" снаряду в повітряний простір країни НАТО - "актом тероризму".

"Це був скоріше навмисний акт, рф не хотіла нічого провокувати, вони знали, що ракета, якби вона просунулася далі в Польщу, була б збита. Була б контратака. Планувалося перевірити міцність оборони, пильність польських збройних сил", - додав заступник міністра. 

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ: Українські сили ППО збили понад 2000 крилатих та балістичних ракет від початку вторгнення рф

Як писав "Ми-Україна" раніше, під час ракетної атаки рф на Україну вранці 24 березня ракета окупантів залетіла у повітряний простір Польщі. У місцевому МЗС заявили, що звернуться до росії з вимогою пояснень через чергове порушення повітряного простору країни снарядом. Тим часом речник Оперативного командування ЗС Польщі Яцек Горишевський заявив, що ракету не збили, бо розуміли, що вона покине повітряний простір країни. А спроба її збити становила б ризик для населення. За його словами, рішення ухвалив командувач оперштабу.

 

 

 

Головне