У 2023 році росія отримала з ЄС "чутливі товари" на €100 млн

У 2023 році росія отримала з ЄС

За перші дев’ять місяців 2023 року росія отримала з Європейського Союзу "чутливі товари", які використала у своїй зброї, на 100 млн євро.

Про це повідомило видання Bloomberg. Європейський чиновник повідомив, що країни Євросоюзу досі роблять недостатньо, аби зупинити росію в отриманні технологій, які підпадають під обмеження експорту до рф, для використання їх у зброї для ведення війни проти України.

Майже чверть з 450 млн євро так званих "товарів високого пріоритету", які росія отримала з Європейського Союзу за перші дев'ять місяців 2023 року, були відправлені безпосередньо з країн ЄС. Решту подібних товарів рф переважно  отримала через треті країни, таких як Туреччина, Об'єднані Арабські Емірати, Сербія, Китай, Узбекистан, Казахстан, Киргизстан та Вірменія.

Впродовж останніх місяців ЄС та його союзники зосередили велику частину  роботи із застосування санкцій проти рф на переліку товарів "спільного високого пріоритету". Вони включають десятки запчастин, компонентів і передових технологій, таких як напівпровідники та електроніка, які були знайдені в ракетах та інших військових системах, які використовуються росією у війні, або потрібні для їхнього виробництва.

Крім того, у Євросоюзі вживають заходів щодо дотримання виконання санкційного режиму: експортні обмеження для компаній у третіх країнах, а також дипломатичні контакти з цими країнами з проханням обмежити реекспорт до рф. Європейський блок отримав повноваження, які дозволять йому забороняти експорт санкційних товарів до рф у найбільш скандальних випадках. При цьому деякі країни-члени ЄС досі опиралися використанню цього інструменту.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Європейський Союз продовжив санкції для Білорусі ще на один рік, до 28 лютого 2025 року, за підтримку повномасштабного вторгнення росії в Україну і за внутрішні репресії.

Головне