Туреччина допомагає росії постачати нафту в ЄС в обхід санкцій - Politico

Туреччина допомагає росії постачати нафту в ЄС в обхід санкцій - Politico

Росія заробила 3 мільярди євро через лазівку в санкціях, яка дозволяє Туреччині перемарковувати російське паливо й постачати його до ЄС.  Про це повідомляє видання Politico.

Москва отримала три мільярди євро завдяки тому, що Туреччина змінює маркування на російській нафті та постачає її в ЄС. Такі висновки вони зробили за результатами досліджень аналітичних центрів Центру досліджень енергетики та чистого повітря (CREA) та Центру вивчення демократії (CSD).

"Така схема можлива завдяки введеним Брюсселем санкцій, які дозволяють ввозити в ЄС "змішане" паливо, якщо воно позначено як не російське. Це вигідна лазівка, і дослідження показують, що тільки за 12 місяців після того, як ЄС заборонив поставки російського палива в лютому 2023 року, тільки через три порти вона принесла Москві до 3 мільярдів євро", - стверджують журналісти.

Після введення 5 лютого 2023 року ембарго на постачання до ЄС російських нафтопродуктів країни блоку імпортували 5,16 мільйони тонн на суму 3,1 мільярди євро з трьох турецьких портів – Джейхан, Мармара Ереглісі та Мерсін.

Нагадаємо, планові оперативні втручання у зв'язку із запровадження погодинних або екстрених відключень електроенергії, не переноситимуть, як це було раніше. На цьому наголосив міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко.

Як писали "Ми-Україна" раніше, працівники Служби безпеки затримали 18-річного колаборанта, який допомагав російським ворогам готувати наступ на Харківщині. Про це повідомили у СБУ 

Головне