Ціни на "липові" довідки ухилянтам залежали від регіону та тривалості війни, – ДБР

Ціни на

Ціни на "липові" довідки ухилянтам від загальної мобілізації залежали від регіону та змінювалися через зростання тривалості війни.

Про це розповіла радниця з комунікацій Державного бюро розслідувань Тетяна Сапьян в ефірі програми "Невідворотне покарання" на "Ми-Україна".

"У 2022 році за липову довідку на Донеччині просили 1,5 тис. доларів, Львівщина чи Франківщина – 3-5 тис. Чим довше тривала війна – тим вищою була ціна. Причини зростання цін – посилювався контроль над військкоматами, відкривались кримінальні провадження, у службових осіб зʼявлялося більше страху", - розповіла Сапьян.

Нагадаємо, у Тернопільській області впіймали посадовця військкомату та чотирьох його спільників, які переправляли військовозобов’язаних за кордон. Групі осіб повідомлено про підозру. Як зазначається, підозрювані виготовляли для охочих ухилитись від мобілізації жителів Тернопільщини фіктивні документи. Вони надавали їм право на безперешкодний перетин державного кордону.

Працівники ДБР затримали начальника київського районного Територіального центру комплектування та соціальної підтримки. Він був учасником масштабної схеми переправлення чоловіків за кордон. Підозрюваний був спільником начальника одного з управлінь штабу командування Сухопутних військ ЗСУ, якого Бюро викрило на масштабній корупційній схемі переправлення за кордон громадян призовного віку 3 серпня 2023 року.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, Служба безпеки України затримала керівника військкомату в Полтавській області на хабарі. Він вимагав 70 тис. гривень у власника місцевого підприємства. При цьому хабар призначався за надання довідок про зняття комерційних транспортних засобів з військового обліку. Цей документ необхідний, аби переоформити автомобілі у сервісних центрах МВС в умовах воєнного стану.

Головне