Ціна нафти різко пішла вгору після удару США по хуситах

Ціна нафти різко пішла вгору після удару США по хуситах

Світові ціни на нафту відреагували на військові удари по об'єктах хуситів в Ємені стрімким зростанням. Вартість ресурсу у п'ятницю, 12 січня, виросла на 4%, пише Reuters. 

Таким чином, нафта вперше цьогоріч перевищила позначку у 80 доларів за барель. Ф'ючерси на еталонний сорт Brent торгуються сьогодні по 80,55 доларів за барель (+4%), тоді як американська нафта марки West Texas Intermediate (WTI) додала в ціні 4,2% до 75,07 доларів за барель. 

Від початку грудня, коли воєнізоване угруповання стало тероризувати торговельні судан в Червоному морі ціна нафти марки Brent зросла на 7%.

"Повідомлення, що збігаються з військовими діями Великої Британії та США, дозволяють припустити, що британський уряд моделює сценарії, за яких ціни можуть зрости на 10 доларів за барель, якщо криза на Червоному морі продовжиться, при цьому ціни на газ можуть зрости на 25%", - прокоментувала ситуацію голова відділу фінансів і ринків Hargreaves Lansdown Сюзанна Стрітер.

Ескалація напруженості призвела до того, що світова судноплавна галузь виступила транспортування вантажів Червоним морем - морським шляхом, який зв'язує Азію з Європою. Так, данська паливно-танкерна компанія Torm заявила, що припиняє всі транзити, приєднуючись до таких великих перевізників як Maersk, які ще у грудні обрали довші, але безпечніші маршрути. 
 
Нагадаємо, десятки нападів єменських хуситів на кораблі у Червоному морі, які тривали останніми тижнями, отримали військову відповідь. 12 січня коаліційні сили кількох держав на чолі із США завдали ударів по військовим об'єктам воєнізованого руху у Ємені. Чому сформувалась антихуситська морська коаліція та як єменські повстанці стали вагомою силою в регіоні, "Ми-Україна" розбирався тут.
 
Як писав "Ми-Україна" раніше, удари США по Ємену засудили Сирія, Іран, росія, ліванська "Хезолла" та Туреччина. Турецький президент Реджеп Тайїп Ердоган обвинуватив Вашингтон та Лондон у спробі "перетворити Червоне море у море крові". 

 

Головне