США розпочали переговори з представниками Нігеру про виведення американських військ

США розпочали переговори з представниками Нігеру про виведення американських військ

США розпочали переговори з представниками нігерійської влади щодо виведення американських військ з країни.

Про це повідомила пресслужба Держдепартаменту США.

Посол США в Нігері Кетлін Фітцгіббон та генерал-майор Кен Екман, директор зі стратегії, взаємодії та програм африканського командування США, зустрінуться з офіційними особами Нігеру в Ніамеї 25 квітня, щоб розпочати обговорення виведення американських військ з країни.

Наступного тижня переговори про виведення американських підрозділів будуть проведені помічником міністра оборони зі спеціальних операцій та конфліктів низької інтенсивності Крістофером Майєром та директором з розвитку об'єднаних сил Об'єднаного штабу генерал-лейтенантом Дагом Андерсоном. Це рішення прийняте на тлі дискусій, що тривають з липня 2023 року, і не досягнутого порозуміння щодо продовження співробітництва в галузі безпеки.

Сполучені Штати вітають зацікавленість представників Нігеру щодо підтримки міцних двосторонніх відносин.

"Сполучені Штати пишаються співробітництвом у галузі безпеки сил США та Нігеру, партнерством, що ефективно сприяло стабільності в Нігері та у регіоні. На тлі дискусій, що тривають з липня 2023 року, ми не змогли досягти порозуміння про продовження співробітництва в галузі безпеки таким чином, щоб враховувати потреби та проблеми кожної сторони", - йдеться у дописі.

Нещодавно у Нігер, де торік в результаті держперевороту влада перейшла до рук хунти, приїхали військові інструктори армії рф.

Торік у липні у Нігері група військових із числа президентської гвардії організувала заколот та оголосила про повалення чинного глави держави Мохамеда Базума. Для керівництва країною була сформована Національна рада порятунку, її очолив командувач гвардії Абдурахманом Тчіані. У грудні 2023 року хунта Нігеру розірвала військову угоду з Європейським Союзом, також було відкликано дозвіл на розгортання місії ЄС в країні.

Як писав "Ми-Україна" раніше, на Херсонщині троє людей отримали поранення через обстріл росіян.

Головне