Скидання зараженої води з “Фукусіми” в море може розсварити Японію з сусідами

Скидання зараженої води з “Фукусіми” в море може розсварити Японію з сусідами

Японія, як очікується, вже 4 липня отримає дозвіл від МАГАТЕ на скидання зараженої води з “Фукусіми” в Тихий океан. Цей факт викликав неабияке занепокоєння в Китаї та Південній Кореї.

Як пише Bloomberg, Токіо упродовж тривалог часу запевняло своїхз "сусідів", що цей процес є бепечним, він відовідає стандартній галузевій практиці і є нині украй необхідним. За прогнозом фахівців, близько 1000 резервуарів для зберігання води на майданчику АЕС "Фукусіма" будуть повністю заповнені на початку 2024 року.

Вочевидь, Китай японській стороні переконати не вдалося. Офіційний представник МЗС КНР Ван Веньбінь розркитикував наміри Токіо та наголосив, що океан - це "не приватна каналізація Японії". Він заявив, що скидання очищених вод з АЕС несе ризики для сусідніх країн і острівних держав Тихого океану. Ван Веньбінь назвав план Японії "егоїстичним кроком, що ставить під загрозу спільні інтереси всього людства".

Південна Корея, своєю чергою, гучних зяав не робила. Проте травневе соцопитування показало, що понад 85% жителів Південної Кореї виступають проти плану Японії. Також на тлі повідомлень про скидання збрудненої води місцеві жителі кинулись панічно скуповувати сіль та морепродукти.

У МАГАТЕ повідомляють, що після аварії на АЕС "Фукусіма" у березні 2011 року на для охолодження розплавленого палива та уламків палива постійно потрібна вода. Коли вона контактує з розплавленим паливом та іншими радіоактивними речовинами, вона стає забрудненою. Далі цю воду очищують з допомогою процесу фільтрації, званого вдосконаленою системою водоочищення (ALPS). Тритій цією технологією з води видалити неможливо, проте його концентрація є надто низькою, щоб нести загрозу.

Як писав "Ми-Україна" раніше, в ході бойових дій на Донбасі було ліквідовано командира спецзагону окупантів “Ахмат” Євгена Писаренка.

Головне