S, M, L та XL: в Україні яйця продаватимуть по-новому

S, M, L та XL: в Україні яйця продаватимуть по-новому

В Україні яйця продаватимуть по-новому – поділять на два класи: "А" і "Б". "А" – будуть з чистою шкарлупою, без тріщин та сторонніх запахів. Усю решту віднесуть до категорії "Б". Мінагрополітики змінює вимоги до продажу курячих яєць виконуючи рекомендації Європейського Союзу.

Як усі ці правила вплинуть на ціну - розбиралася наша кореспондентка.

Валентина п’ять років сама продавала яйця, тому зараз прискіпливо обирає продукцію у магазинах. Каже, що обрати якісне – ще той квест. Саме через пересортовування бере поштучно яйця покупчиня Марина. За її словами, так і зручніше, і економніше.

"Зараз такі ціни, що дешевше й вигідніше купувати поштучно", - прокоментувала вона.

Хто не довіряє промисловим виробникам – обирає домашню продукцію. На Івано-Франківщині Ярослав вирощує курей та збирає яйця як для себе, так і для людей. Якість перевіряє за своїми ж стандартами – хочеш гарні яйця, то гарно годуй курей.

На домашню продукцію звісно ціна буде вища за магазинну, сказав пан Володимир з села Пухівка. На базарі ярмаркує вже давно, за яйця править 80 гривень за десяток і дешевше точно не збуватиме.

У Києві яйця також подорожчали. Нові стандарти, які мають розділити їх на класи "А" і "Б",а  також за вагою від S до XL, ціну не здешевлять, а покупців точно заплутають.

Натомість експерти запевняють, якщо нові вимоги затвердять, то виробників ретельніше перевірятимуть.

"По тій класифікації, що зараз існують на коробках – це маркетинг, нічого більшого. Після того, як буде точно запроваджена ця система класифікаторів, то нові коробки мають чітко відповідати стандартам", - розповів економічний експерт Олег Пендзин.

На думку фахівців, навіть за нових умов продажу, суттєво на вартість нові стандарти не вплинуть. Усе залежить від енергетичної ситуації в Україні та сезонності. Якщо поголів’я курей-несучок відновлять, то вартість може впасти вже у квітні.

Як повідомляв "Ми-Україна" раніше, до нового пакету військової допомоги, що про нього оголосили Сполучені Штати Америки, увійдуть ракети великої дальності для HIMARS, для ППО ЗРК, а також протитанкові ракети для артилерії.

Головне