росія заявила про наміри одноосібно змінити межі своїх внутрішніх вод у Балтиці

росія заявила про наміри одноосібно змінити межі своїх внутрішніх вод у Балтиці

Російське Міноборони підготувало документ, яким пропонує змінити кордони внутрішніх територіальних вод рф в акваторії Балтійського моря. Як вказано у проєкті постанови, Москва розраховує скоригувати межі на сході Фінської затоки та в районах поблизу Балтійська та Зеленоградська, що у Калінінградській області, пише Reuters.

Якщо документ буде проголосований урядом, то вступить у силу на початку 2025 року.

В оборонному відомстві країни-агресорки пояснили необхідність внесення коректив у радянську постанову 1985 року через її застарілість, оскільки тоді для визначення меж використовувались карти середини 20-го сторіччя.

На таку ініціативу росі вже відреагувала її сусідка по Балтиці Фінляндія. У МЗС країни нагадали Кремлю, що той має дотримуватися Конвенції ООН з морського права. 

"Влада Фінляндії перевіряє інформацію в російських ЗМІ про визначення морських зон у Фінській затоці. Уряд уважно стежить за ситуацією. росія не контактувала з Фінляндією з цього питання", - прокоментував події фінський лідер Олександр Стубб. 

Як писав "Ми-Україна" раніше, головнокомандувач ЗС Швеції Мікаель Бюден заявив, що російська армія може вторгнутися на шведський острів Готланд. Його захоплення дало б змогу диктатору Володимиру Путіну контролювати регіон Балтійського моря та шантажувати Північноатлантичний альянс, пояснив він. Зважаючи на загрози країни посилала свою військову присутність у Готланді.

Головне