Рішення Євроради щодо вступу України в ЄС: як на це відреагували українські та європейські політики

Рішення Євроради щодо вступу України в ЄС: як на це відреагували українські та європейські політики

Європейська рада ухвалила 14 грудня історичне рішення, підтримавши початок переговорів з Україною про вступ до Європейського Союзу. Тож цілком зрозуміло, що реакція як українських, так і міжнародних політиків на такий крок була відповідною.

Першим на повідомлення голови Євроради Шарля Мішеля про підтримку початку переговорів щодо вступу України в ЄС відреагував український президент Володимир Зеленський. 

"Перемога України. Перемога всієї Європи. Перемога, яка мотивує, надихає та зміцнює.

Є рішення про відкриття переговорів про вступ України та Молдови до ЄС. Я дякую всім, хто працював заради цього рішення, дякую всім, хто допомагав. Вітаю кожного українця й українку", - зазначив Володимир Зеленський.

Також разом з президентом відреагував і очільник його Офісу Андрій Єрмак.

"Велика перемога. У той день в 2022 році на нас дивилися, як на божевільних. Ніхто не вірив, що це можливо, під час війни. Про який ЄС вони мріють? Але так само нам казали, що ми не протримаємося у війні з росіянами. Українці можуть все, коли працюють разом, у єдності", - прокоментував рішення Євроради голова ОПУ.

Водночас очільник українського уряду Денис Шмигаль зазначив, що історія України твориться на наших очах та додав, що попереду український народ ще чекає непростий шлях.

"Історія твориться на наших очах. Лідери ЄС ухвалили рішення розпочати перемовини з Україною про наш вступ до ЄС. Цим рішенням Євросоюз також високо оцінив реформи, які ми зробили за останні роки, і виконання всіх рекомендацій Єврокомісії. Попереду непростий шлях. Ми єдині та готові пройти його максимально швидко. Україна буде членом ЄС", - впевнений голова Кабінету міністрів.

Крім українських політиків рішення Європади про початок переговорів з Україною для вступу в ЄС коментують і у Європі. Так президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн назвала це рішення стратегічним.

"Стратегічне рішення і день, який залишиться вкарбованим в історії нашого Союзу. Пишаємося тим, що ми виконали свої обіцянки, і радіємо за наших партнерів", - зазначила фон дер Ляєн.

Водночас прем'єрка Естонії Кая Каллас наголосила: "Історичний день! Попри всі труднощі, ми досягли рішення розпочати переговори про приєднання з Україною та Молдовою. Вони зробили свою домашню роботу і готові робити наступні кроки на шляху приєднання до нашої європейської сім’ї".

Не оминули увагою рішення Європейської Ради і у Литві, яка досить сильно підтримує Україну у всіх питаннях.

"Зелене світло Україні та Молдові для початку переговорів про членство в ЄС. Це перемога європейської єдності! Перемога всієї Європи!" - заявив президент Литви Гітанас Науседа.

Як повідомляли "Ми-Україна", усі країни-члени Саміту країн Північної Європи висловили всебічну підтримку Україні та повідомили про передання допомоги.

Головне