Прокуратура розслідує два випадки розстрілу українських військовополонених - в Авдіївці та Веселому

Прокуратура розслідує два випадки розстрілу українських військовополонених - в Авдіївці та Веселому

Наразі прокуратура почала розслідування двох випадків розстрілу українських військовополонених - в Авдіївці та Веселому в Донецькій області.

Про це повідомив Офіс Генерального прокурора України в Telegram-каналі. Як зазначається, було розпочато досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактами порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством (ч. 2 ст. 438 КК України).

Спершу, у неділю, 18 лютого, в одному з Telegram-каналів було оприлюднено повідомлення про розстріл шести українських військовополонених механізованої бригади ЗСУ на одній з позицій у місті Авдіївка, що на Донеччині.

З відео було зрозуміло, що українські військові були важкопоранені, вони не могли пересуватись самостійно та чекали на евакуацію.

Крім того, у ході моніторингу медіа було знайдено відеозапис з фрагментом вбивства ще двох українських воїнів. Це сталось поблизу селища Веселе Бахмутського району Донеччини. На записі з камери дрона можна було побачити, як 18 лютого під час штурму позицій українських воїнів представник Збройних сил росії стріляв упритул спочатку в одного захопленого у полон військовослужбовця ЗСУ, а потім в іншого.

Російський військовий не збирався залишати українців живими й умисно добивав їх з автоматичної зброї.

"Вбивство військовополонених є грубим порушенням Женевської конвенції про поводження військовополоненими та тяжким міжнародним злочином", - йдеться в дописі Офісу генпрокурора.

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, російські окупанти розстріляли двох українських військових, які здавалися в полон. Розстріл загарбниками українських військовополонених зняв на відео дрон.

Головне