Повістки в "Дії": українців попередили про новий фейк

Повістки в

У мережі поширюють ворожий фейк про те, що українцям нібито почали приходити повістки в застосунку "Дія". Зокрема, в Telegram-каналах розповсюджують відео з дезінформацією.

Про це повідомили аналітики проєкту VoxCheck. Аналітики відреагувати на відео, яке шириться анонімними Telegram-каналами. На ньому нібито зображена повістка, яка надійшла через "Дію".

Проте зображення повістки має кілька помилок, які вказують на ознаки редагування. Зокрема, там немає прізвища - тільки ім'я та по-батькові, а також там написано, що отримувачу необхідно з'явитися у "військовий комісаріат", а не в територіальний центр комплектування та соціальної підтримки.

До того ж аналітики помітили, що справа і зліва від так званої "повістки" помітно краї інших документів. Це вказує на те, що "повістка" на фейку бути в розділі "Документи", а не в розділі "Повідомлення, як це мало б бути, якби повістка була справжньою.

Крім того, зазначається, що на відео людина не торкається екрану пальцями - тож, скоріш за все, було використано відредаговане фото, щоб видати це за інтерфейс "Дії".

Нагадаємо, міністр цифрової трансформації Михайло Федоров багато разів наголошував, що повістки через застосунок "Дія" приходити не будуть. У застосунку немає жодних послуг чи сповіщень щодо військового обліку.

фейк.jpg (23 KB)

Як повідомляли "Ми-Україна" раніше, найближчим часом у "Дії" з'явиться ще більше доступних документів, розповів керівник "Проєкту підтримки Дія" Володимир Брусіловський.

Головне