ПАРЄ визнала, що росія здійснює культурний геноцид в Україні - Кравчук

ПАРЄ визнала, що росія здійснює культурний геноцид в Україні - Кравчук

У ПАРЄ (Парламентська асамблея Ради Європи) визнали, що Росія здійснює культурний геноцид на українських територіях.Про це повідомила заступниця голови Комітету з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенія Кравчук.

Також Парламентська асамблея визнала, що стирання української культурної ідентичності є інструментом війни проти України та спрямоване на знищення української нації.

"Такі дії є воєнними злочинами та злочинами проти людяності і свідчать про конкретний геноцидний намір знищити українську націю або принаймні її частину, зокрема, шляхом знищення української ідентичності та культури. Це частина кампанії геноциду, яку росія проводить проти українського народу", - додала вона.

Серед ключових положень документа, що голосуватиметься в залі на червневій сесії ПАРЄ:

  • забезпечити повне відшкодування збитків на основі міжнародного права, зокрема, через реституцію, компенсацію, реабілітацію, сатисфакцію та гарантій неповторення руйнувань;
  • підвищити обізнаність про те, як пропаганда, колоніальні та неоколоніальні практики, зокрема ідеологія "русского мира", можуть створювати підґрунтя для порушень міжнародного права, зокрема, щодо культурної спадщини;
  • передбачити санкції проти всіх, хто здійснює або сприяє незаконній передачі або торгівлі артефактами, проводить незаконні розкопки або використовує артефакти у власних цілях (виставки, аукціони, наукові публікації), а також забезпечити притягнення до відповідальності органів влади та причетних державних установ.

Нагадаємо, у ДБР затримали у Києві ексначальника Одеського обласного ТЦК та СП Євгена Борисова після того, як за нього була внесена застава у сумі 12 мільйонів гривень за попереднім обвинуваченням. Про це повідомили в Офісі генпрокурора.

Як писали "Ми-Україна" раніше, у ЄС наголосили, що зусилля кремлівського правителя Володимира Путіна, який намагається підірвати ефективність запланованого у Швейцарії Саміту миру, свідчать про його страх. Про це повідомив речник зовнішньополітичного відомства ЄС Петер Стано.

Головне